print header

כיצד לאחסן מזון יבש - מידע חשוב!



מזון יבש מהווה נתח נכבד מהתזונה היומית שלנו. אורז, פסטה, קטניות, קמח, סוכר ודומיהם, נכנסים לתפריט שלנו בכל יום, אם לא בכל ארוחה. לרוב, המוצרים הללו דורשים פחות תשומת לב מירקות, מוצרי חלב ובשרים, כיוון שהם עמידים יותר ולא דורשים קירור. זו הסיבה מדוע אנחנו קונים את המוצרים הללו בצורה מרוכזת ובכמויות גדולות, כך שנוכל לחסוך בכסף. עם זאת, גם מזונות יבשים יכולים להתקלקל ולהוות סיכון בריאותי, בנוסף לעובדה שהם מושכים מזיקים, וזאת בניגוד למוצרים שבמקרר.

כדי להבין את הטיפים השימושיים לשמירה על איכות המזון, נסביר תחילה את התהליך שמקלקל מזון. מדובר על תהליך אורגני בו מתחילים לגדול על המזון עובש ופטריות, אשר באופן טבעי אמורים לפרק את המזון. כיוון שאנו מעוניינים למנוע את התהליך הזה, עלינו להבין מהם התנאים האידיאליים המאפשרים לפטריות לגדול, או בעצם מהם התנאים המאפשרים קיום חיים. בגדול, מדובר על טמפרטורה, לחות, אוויר ואור.

טמפרטורה - אולי הגורם הכי משפיע על איכות המזון. כידוע, טמפרטורה נמוכה לא מאפשרת הרבה צורות חיים ולכן ככל שמקום האיחסון קר יותר, המוצר ישמר טרי לאורך יותר זמן. כדאי לשמור כל זמון מעובד במקום קריר לפחות כמו טמפרטורת החדר ואם ניתן במקום קר יותר, עד לרמת ההקפאה. טיפ אחד שאולי לא חשבתם עליו - מנועים פולטים חום. לכן, השתדלו לא לאחסן מזון בארון הגובל עם מקרר, מכונת כביסה, מדיח כלים וכמובן שלא בקרבת תנור או מיקרוגל.

לחות - זוהי בעצם מידת קיום המים באוויר. אנו יודעים כמה חשובים המים עבורינו והם חיוניים גם עבור יצורים אחרים, כמו עובש למשל. זו הסיבה שמזון "רטוב" כמו ירקות, מתקלקל מהר יותר. ההמלצה היא לשמור את המזון במקום הכי יבש שניתן, הרחק מברזים וצינורות, לא במרתפים מעופשים או בכל מקום שעשויה להיות בו לחות גבוהה.

אוויר - כמו מים, גם אוויר הוא יסוד חיוני להתפתחות של חיים ובמקרה שלנו, עובש. בנוסף לכך, הוא מכיל גם את הלחות שכבר דיברנו עליה ולכן הוצאתו מחוץ למשוואה היא חיונית ביותר. בנוסף, החמצן באוויר גורם לתהליכי חמצון המזיקים לאוכל. הדרכים היחידות להימנע מחמצן הן מיכלי איטום, או שקיות. קיימים בשוק קופסאות ושקיות ואקום, המאפשרות לשאוב את האוויר מתוכן. אולם אם אין ברשותכם כאלה, או שאינכם מעוניינים להשקיע הרבה כסף, יש פתרונות נוספים. אם אתם משתמשים בשקית, הכניסו קשית לתוך השקית עם המזון ולפפו גומיה הדוקה סביב השוליים. שאבו את האוויר דרך הקשית ושלפו אותה בזריזות. עטפו בשקית נוספת ליתר ביטחון. צנצנות זכוכית גם הן ישמשו כמיכלי אחסון עם אטימות גבוהה ואף ימנעו מהגעת מכרסמים אל המזון.

אור - אור השמש ובכלל אור, הוא מרכיב חיוני בתהליך הפוטוסינטזה ובתהליכים ביולוגיים נוספים. למרבה המזל, קל מאוד לפתור את הבעיה הזו על ידי אחסון במקום מוצל. רק חשוב לשים לב שהמקום המוצל לא יתנגש עם שאר הגורמים, טמפרטורה, לחות ואוויר.

 

שני גורמים נוספים שיכולים להשפיע על איכות המזון וטיבו, וכדאי להתחשב בהם:

מיכלי האחסון ומשך הזמן

בגדול, כל מזון יבש יכול להישמר בין 3 ל-6 חודשים בלי להתאמץ יתר על המידה. אולם אם טיפה הקפדה, ניתן להאריך את חייו תוך שמירה על טריותו, גם למספר שנים. השתמשו במיכלי זכוכית או מיכלים אטומים כדי לאחסן מזון יבש. ודאו שהמיכל מלא עד תום ואין בו מקום עודף לאוויר. בצעו זאת גם במקפיא בכדי למנוע הגעת לחות אל המזון. המקפיא לא יפגום באיכותם וירטיב אותם אם יהיו אטומים היטב. לפני צריכה, תנו למזון לחזור לטמפרטורת החדר.

מזיקים

עכברים וחרקים נמשכים מאוד למזון יבש. כמובן שהדברה היא שיטה מוצלחת, אולם ניתן למנוע מהם להתקרב בדרכים נוספות. כאמור, צנצנות זכוכית ימנעו מעכברים לכרסם את דרכם למזון, אולם יש חרקים המטילים את ביציהם במזון מבלי שנדע ונבחין. בתנאים נוחים, הביצים יבקעו והחרקים יהרסו את האוכל. השיטה להרוג את הביצים מבעוד מועד היא להקפיא את המוצר למשך 30 יום. אם אתם קונים במרוכז, פשוט הקפיאו את מה שלא נמצא בשימוש מיידי.


 

טיפים לאחסון סוגים שונים של מזון:

תבלינים ועשבי תיבול - אל תרכשו לטווח זמן של יותר משנה. הקפידו להחזיק בקופסאות אטומות ובמקום חשוך, שכן חשיפה לאור, לחות ואוויר, תפגע בשמנים העדינים שלהם ותפגום בטעמם. ניתן לשמור בהקפאה.

קמח (פסטות למיניהן), סובין, גריסים ודגנים - שמרו בהקפאה את כל מה שלא תשתמשו בו בשלושת החודשים הקרובים. שמרו במיכלים אטומים לאוויר ולחות, הן במקפיא והן בחוץ.

קטניות (חומוס, שעועית, עדשים וכו') - שמירה במיכלים אטומים. ניתן להקפיא לטווח קצר, אולם חרקים לרוב לא מהווים בעיה במזון זה.

אורז - שמירה במיכלים אטומים. ניתן להקפיא לטווח קצר, אולם חרקים לרוב לא מהווים בעיה במזון זה.


 

ירקות מיובשים - החזיקו במיכלים אטומים למניעת לחות שתיצור עובש. הרחיקו מאור ישיר שיפגום בצבע.

פירות יבשים - החזיקו במיכלים אטומים למניעת לחות שתיצור עובש. הרחיקו מאור ישיר שיפגום בצבע. החזיקו במקום קריר, אך אם בחרתם לאחסן במקרר, השגיחו מפני עובש. טמפרטורה אידיאלית לטווח הרחוק היא בין 10 ל-15 מעלות עם רמת לחות של מתחת ל-50%.

אגוזים ופיצוחים - החזיקו במיכלים אטומים למניעת לחות שתיצור עובש. הרחיקו מאור ישיר שיפגום בצבע. החזיקו במקום קריר, אך אם בחרתם לאחסן במקרר, השגיחו מפני עובש. טמפרטורה אידיאלית לטווח הרחוק היא בין 10 ל-15 מעלות עם רמת לחות של מתחת ל-50%. אגוזים ופיצוחים טריים יכולים להישמר בהקפאה. אגוזים ופיצוחים קלויים לא יכולים להישמר לטווח הארוך בהקפאה, כיוון שהשמנים שבהם יבאישו.

 

שמרים - החזיקו במיכלים אטומים למניעת לחות. יש לשמור במקרר וניתן אף להקפיא לטווח הרחוק. אל תרכשו יותר מהכמות בה תשתמשו בשנה אחת.

קניות מרוכזות יכולות להוזיל לנו עלויות וזהו מנהג מבורך, חסכוני וראוי לאימוץ. אולם כדאי לדעת איך לשמור על המזון שלנו, כדי שנוכל להשתמש בו לטווח הרחוק.

למידע על אחסון נכון של ירקות ופירות לחצו כאן.

עריכה: בועז מזרחי

תמונות: FreeDigitalPhotos.net

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.