print header

האם צריכת חלב מופרזת מסוכנת לבריאות?

חברות החלב השונות מלמדות אותנו כבר מגיל צעיר ששתיית חלב היא אחד הדברים הכי בריאים שאנחנו יכולים לעשות, אך מחקרים חדשים מרחבי העולם מתחילים להטיל ספק בקביעה זו. גלו מהן הסכנות שבשתיית חלב מופרזת.

1. אוסטאופורוסיס
הציבור מאמין כי חלב מונע אוסטאופורוסיס (מחסור בסידן), אולם מחקרים קליניים מוכיחים ההיפך. "מחקר האחיות" של אוניברסיטת הרווארד, שעקב אחרי יותר מ 75,000 נשים במשך 12 שנים, הראה כי אין לצריכת חלב מוגברת כל יכולת הגנה מפני סכנת שברים. למעשה, צריכת סידן מוגברת ממקורות חלביים מקושרת לעלייה בסיכון לשברים. המחקר מצא כי ניתן להקטין את הסיכוי לחלות באוסטאופורוסיס על ידי הפחתה בצריכת נתרן וחלבונים שמקורם מהחי, הגברת הצריכה של פירות וירקות, פעילות גופנית וצריכת כמויות מתאימות של סידן ממקורות צמחיים כגון ירקות עליים ירוקים וקטניות.
 
2. מחלות לב וכלי-דם
מוצרי החלב השונים מוסיפים כמות משמעותית של כולסטרול ושומן לתפריט. דיאטה עתירה בשומן ושומן רווי יכולה להגדיל את הסיכון לחלות במספר מחלות כרוניות ובכללן מחלות לב וכלי-דם. דיאטה צמחית דלת-שומן, ללא מוצרי חלב, ובתוספת פעילות גופנית, הפסקת עישון והפחתה במתחים יכולה לא רק למנוע מחלות לב, אלא אף לגרום להחלמה ממחלת לב קיימת.
 
3. סרטן
מספר סוגי סרטן, כגון סרטן השחלות, קשורים לצריכת מוצרי חלב. סוכר החלב, לקטוז, מפורק בגופנו לסוכר מסוג אחר, גלקטוז וזה מפורק בתורו ע"י אנזימים. ע"פ מחקר שנערך באוניברסיטת הארוורד, כשצריכת החלב גבוהה מיכולת האנזימים לפרק גלקטוז, הגלקטוז מצטבר בדם ומשפיע על השחלות. לחלק מהנשים ישנה כמות נמוכה במיוחד של אנזימים אלו, וכשהן צורכות מוצרי חלב באופן קבוע, הסיכון שלהן לחלות בסרטן השחלות גדל פי שלושה בהשוואה לנשים אחרות.

 
4. סוכרת
סוכרת תלוית אינסולין (סוכרת מסוג 1 או סוכרת נעורים) קשורה בצריכת מוצרי חלב. מחקרים אפידמיולוגיים בארצות שונות מראים התאמה חזקה בין צריכת מוצרי חלב ושכיחות סוכרת נעורים. חוקרים מצאו ב-1992 שחלבון מסויים המצוי בחלב גורם לתגובה אוטו-אימיונית, שבמהלכה, כך סבורים, נהרסים התאים האחראיים על ייצור אינסולין בלבלב.
 
5. הרעלת ויטמין D
יתכן כי צריכת חלב אינה מקור אמין ויציב לויטמין D. בדגימות של חלב התגלו כמויות משתנות של תכולת ויטמין D, כשבחלקן הכמות היתה פי 500 ממה שנכתב על גבי התווית בעוד שבאחרות הכמות היתה קטנה ביותר או שלא היה בהן ויטמין D כלל. ויטמין D בכמות גדולה מדי עשוי להיות רעיל ועלול לגרום לכמויות סידן עודפות בדם ובשתן, ספיגת אלומיניום מוגברת בגוף ומצבורי סידן ברקמות רכות.
 
6. מזהמים
הורמונים סינתטיים, כגון הורמון גדילה מלאכותי של בקר, משמשים לעיתים קרובות בתעשיית החלב להגברת הייצור של חלב. מכיוון שהפרות מייצרות כמויות חלב שכבר אינן מתאימות למבנה גופן, נוצרות דלקות עטינים. התרופה לדלקות אלו היא אנטיביוטיקה, ושרידים של ההורמון נמצאו בדגימות חלב ומוצרי חלב. גם קוטלי-חרקים ורעלים אחרים מתגלים לעיתים קרובות במוצרי חלב.
 
7. בעיות בריאות לפעוטות וילדים
חלבוני חלב, סוכר החלב, שומן ושומן רווי במוצרי חלב עשויים להוות סיכון בריאותי לילדים ולהוביל להתפתחות מחלות כרוניות כגון השמנת יתר, סוכרת, והיווצרות חסימות בעורקים המובילות למחלות לב.
 
באדיבות הבלוג חלב - עובדות או מיתוסים.

 

מקור: חלב - עובדות או מיתוסים?
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.