print header

טיפים חשובים על הקפאה

המקפיא הוא פתרון הקסם שלנו במטבח. בזכותו אנו יכולים לבשל זמן רב מראש, למנוע בזבוז וליהנות מאוכל מוכן בזמן קצר. עם זאת, יש כמה דברים חשובים שכדאי לדעת על השימוש הנכון במקפיא, על אורך החיים של האוכל ועל סוג המזונות שניתן להקפיא.

1. לא ניתן להקפיא כל אוכל
הכוונה היא לא מבחינה טכנית כמובן, אלא מבחינת כדאיות. בעוד כל סוג מזון יקפא בתנאים הנכונים, ישנם מאכלים שלא מומלץ להכניס למקפיא. כזו היא החסה העדינה, שיכולה פשוט להתפרק במצב של הקפאה והפשרה. גם רטבים קרמיים לא מגיבים טוב להקפאה ועוברים תהליכים של פירוק בהקפאה ועלולים להחמיץ בהפשרה. גם קפה, בניגוד להנחה הנפוצה, לא מומלץ לשמור בהקפאה, אלא במיכל אטום במזווה. הסיבה היא שהשמנים של הקפה מתפרקים בטמפרטורת קיפאון, מה שגורם לקפה לספוג טעמים מהמקפיא בקלות. משרד החלקאות גם ממליץ לא להקפיא מזון בקופסאות שימורים וביצים עם הקליפה. אולם ניתן להקפיא מזון משומר בכל כלי אחר וכן ביצים ללא הקליפה.

 

2. יש גבול לחיי המדף במקפיא
המקפיא אמנם עוזר לשמור על המזון מלהירקב, אך לאורך זמן, גם אוכל שנמצא במקפיא עשוי להיות מזיק לבריאות. בנוסף, גם אוכל שעדיין ראוי למאכל מאבד הרבה מאיכותו בשהייה ארוכה בתא ההקפאה. שני הגורמים העיקריים המשפיעים על משך זמן שמירת הטריות הם אוויר ולחות. כך שככל שתקפידו לא לחשוף את המזון אליהם, כן ייארך משך חייו. העדיפו להקפיא מזון בתוך מיכלי ואקום, רצוי עם שסתום שואב.

3. הקפאה לא הורגת בקטריות
הטמפרטורה במקפיא רק מעכבת את פעילות הבקטריות כך שלא תוכלנה לקלקל את האוכל. אם הכנסנו למקפיא אוכל שכבר מכיל בקטריות, אחרי ההפשרה עדיין ישארו עליו אותם חיידקים מזיקים. הדרך היחידה לוודא שהמזון ראוי למאכל היא לבשל אותו בטמפרטורה המומלצת.

 

4. הקפאה לא פוגעת בערך התזונתי
למעשה, במקרים רבים המזון הקפוא עשוי להיות אף יותר עשיר ברכיבים בריאותיים ממזון טרי. זה קורה כיוון שירקות ופירות המיועדים להקפאה נקטפים בשיא הבשלות שלהם, תקופה בה הם עמוסים בהכי הרבה חומרים תזונתיים והמקפיא מסייע לשמר את המצב הזה. כל זה טוב ויפה למשך זמן מוגבל, ואחרי כמה חודשים הרכיבים התזונתיים שבמזון הקפוא מתחילים להתפרק. רצוי לצרוך את הפירות והירקות הקפואים סמוך למועד הקנייה ובכל מקרה, העדיפו לאדות או להפשיר אותם במיקרוגל מאשר להרתיח. זה יסייע לכם למנוע את אובדן של ויטמינים מסיסים במים.

 

5. ניתן להקפיא ולהפשיר מזון ללא הגבלה
כולנו יודעים שאסור להחזיר למקפיא אוכל שכבר הוצא ממנו. ובכן, כל עוד המזון הוכנס למקרר לפחות משעתיים, או ששהה לא יותר משעה בטמפרטורה של עד 32 מעלות, ניתן להקפיא ולהפשיר אותו כאוות נפשכם. יחד עם זאת, בכל הנוגע למזון לא מבושל ובמיוחד בשר, לא מומלץ לעשות זאת. למרות שאין מניעה בריאותית לאכול בשר שהופשר והוקפא כל עוד עמד בתנאים שלעיל, בתהליך ההפשרה הבשר מאבד לחות וכתוצאה מכך יורדת איכותו ולכן עדיף להימנע מכך.

6. המיקום במקפיא משפיע
לא כל נקודה במקפיא טובה לאחסן כל מזון. הדלת למשל, אינה מומלצת לאחסון מזונות לטווח הרחוק, כיוון שהפתיחה והסגירה התכופות משנות את הטמפרטורה. תהליך זה אמנם לא יביא להפשרה, אך הוא כן עשוי להאט את ההקפאה ולגרום לתהליך של היווצרות גבישי קרח גדולים יותר בתוך המזון ולפגוע בשלמותו. את המזון שמיועד להקפאה ארוכת טווח אחסנו בירכתי המקפיא ואילו בקדמתו ובדלת הקפידו להחזיק מוצרים שמיועדים לשימוש קרוב.

 

7. המזון לא מתקלקל מיד בהפסקת חשמל
אחת הדאגות הגדולות שלנו היא הפסקת חשמל שתגרום לקלקול המזון. אך אל תמהרו לזרוק את האוכל, מקפיא ממוצע אמור להחזיק את המזון קפוא במשך יומיים רצופים ללא אספקת חשמל, כל עוד לא פתחתם את הדלת.

 

תמונות: flickr - epSos.de, chippenziedeutch

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.