print header

המטבח ההודי העשיר - חוויה של טעמים

בשנים האחרונות המטבח ההודי תופס יותר ויותר מקום בלב הישראלי, הודות לתרמילאים הרבים החוזרים עם געגועים לטעמים המיוחדים, לתבשילים המתובלים ולטרנד הצמחוני שתופס תאוצה. אל תישארו מאחור! קראו את הכתבה ולמדו את כל מה שאי פעם רציתם לדעת על המטבח ההודי - טעמים, מסורות וכמובן 6 מתכונים מדהימים שיספקו לכם ארוחות לכל היום.
 
אוכל הודי
 
מאפייני המטבח ההודי
קשה מאוד להגדיר את מאפייניו של המטבח ההודי, כיוון שהודו היא תת-יבשת, המורכבת מאזורים נרחבים ורבים. בנוסף למגוון האזורים השונים מצויות בהודו גם תרבויות ודתות רבות, המכתיבות הרגלי אכילה שונים. האוכל המקובל בדרום שונה מזה המקובל בצפון, מנותיהם של בעלי האמצעים שונות מאלה של העניים והדיאטה של ההינדים שונה מזו של הבודהיסטים או המוסלמים.
 
אם ננסה לקבוע את מאפייני המטבח ההודי בהכללה, נגלה כי הוא מבוסס בעיקרו על מנות של קטניות וירקות המוגשות לצד לחם הודי מסורתי או אורז, במטבח ההודי נעשה שימוש בכ-60 סוגי קטניות שונים. האוכל ההודי מוכר בעולם כולו כמתובל במיוחד, שכן רבות ממנות המטבח עושות שימוש בתבלינים כבסיסן, אם כתערובת מגוונת או כזרעים קלויים. ברבות מהמנות ההודיות מורגשת העדרותו של הבשר, שכן רבים מתושבי הודו הם צמחונים. בשר בקר הוא נדיר במיוחד, ואם כבר קיים בשר במנה, מדובר כנראה בבשר עוף, טלה, דגים או פירות ים.
 
ארוחה הודית מסורתית תכלול מנה עמילנית (אורז, לחם או מאכל הכולל תפוחי אדמה), תבשיל קטניות, תבשיל ירקות, יוגורט, ירקות ופירות טריים, ירקות מוחמצים ולפעמים גם מנה המכילה גבינת פאניר (גבינה הודית מסורתית). הרבה מהתבשילים יהיו עשירים ברוטב. ארוחה מלאה תכיל בדרך כלל 5 מנות המוגשות כולן על מגש גדול ומחולק למחיצות.
 
אוכל הודי
 
סדר היום בהודו
ההודים נוהגים לאכול ארוחה גדולה אחת ביום ובשאר הארוחות הם מסתפקים בנשנושים קלים בלבד.
  • ארוחת בוקר - הודים רבים דוגלים באכילת ארוחת בוקר בריאה, אך המנות משתנות לפי האזור. בצפון הודו נוהגים לאכול לחמים ומנות ירק, מלוות בלבן. במערב הודו נהוג לאכול ממרח עשוי חומוס ואורז מלווה בחלב. בדרום הודו נהוג לפתוח את היום עם מאפים מתובלים ורוטבי צ'אטני שונים (רטבי ירקות מוחמצים).
  • ארוחת צהריים - ארוחת הצהריים נתפסת כארוחה העיקרית ביום, ובה יוגש המגש הגדול המכיל את מנות האורז, הירקות והעדשים השונות, לחם, יוגורט וקינוח.
  • ארוחת ערב - משפחות הודיות רבות מתכנסות בשעות הערב לארוחה קלה הכוללת שתיית תה, חטיפים קלים ושיחה על אירועי היום.
 
אוכל הודי
 
מתכון לתערובת תבלינים הודית - גראם מסאלה

בישול הודי מתבסס ברובו על תבלינים כמו ג'ינג'ר, שום, קינמון והל. בנוסף לתבלינים השונים, מקובל מאוד להשתמש גם בתערובות תבלינים מסורתיות, הנותנות את טעמי הודו לכל מנה. המתכון שלפניכם הוא אחד מתערובות התבלינים המוכרות ביותר הנקרא גראם מסאלה. תערובת הגראם מסאלה (בעברית - תבלין חם) היא תערובת לא חריפה שנועדה לחמם את הגוף.

רכיבים לגראם מסאלה:
זרעי כוסברה - 4 כפות
פלפל שחור - 1 כף (גרגרים)
זרעי כמון שחור - ½1 כפות (נקראים גם קימל שחור)
ג'ינג'ר - ½1 כפות (מיובש)
הל - ¾ כפית (3-4 תרמילים גדולים)
ציפורן - ¾ כפית (טחונה)
קינמון - ¾ כפית (טחון)
עלי דפנה - ¾ כפית (גרוסים)
 
מתכון לפנקייק הודי לארוחת בוקר - דוסה

מתכון הפנקייק שלפניכם מגיע מהודו, שם הוא נקרא "דוסה" ומהווה מנת בוקר פופולרית בדרום המדינה המבוססת על אורז ועדשים מותססות. בעקבות ההתססה הפנקייק מכיל כמויות גדולות של הויטמינים B ו-C החיוניים לגוף, ומומלץ לבצע אותה מראש כדי להכין את המנה.

רכיבים לפנקייק:
אורז מלא - 2 כוסות (אפשר גם לבן - שהושרה בקערה עם מים כל הלילה)
עדשים שחורות - 1 כוס (קטנות או כל סוג אחר של עדשים שהושרה בקערה עם מים כל הלילה)
זרעי חילבה - ¼ כפית (לא חובה, אך החילבה עוזר לתסיסה ולספיגת הקטניות)
מלח - 1 כפית
מתכון לעוף חתוך ברוטב עגבניות פיקנטי - טיקה מורג

מתכון למנת עוף (טיקה מורג) אהובה ומספקת הנפוצה בעיקר בצפון הודו. המתכון קל להכנה והתוצאה הטעימה שווה כל דקת המתנה. 

רכיבים לטיקה מורג - עוף ברוטב:
עוף - 1 קג' (חזה או שוק, חתוך לקוביות)
בצל - 200 גר' (קצוץ)
עגבניות - 150 גר' (קצוצות)
פלפלים חריפים - 2-3 (חלפיניו ירוקים)
זרעי שומר - 1 כפית
שום - 2 כפות (קצוץ)
ג'ינג'ר - 1 כפית (קצוץ)
קארי - 2 כפות (עלים)
צ'ילי - 1 כף (אבקה אדומה)
פלפל שחור - 1 כפית (גרגירים גרוסים)
כמון - 1 כפית (אבקה קלוייה)
כוסברה - 20 גר' (עלים טריים)
נענע - 10 גר' (עלים טריים)
שמן חרדל - 75 מ"ל
מלח - לפי הטעם
 
מתכון פשוט לתבשיל עדשים בסגנון הודי

מתכון לתבשיל עדשים הודי הנקרא "דאל" ויעשיר כל ארוחה. התבשיל המגרה הזה הוא מנה חורפית ועשירה בטעמים אשר תגרום לכם להתאהב במטבח ההודי המתובל.

רכיבים לדאל - תבשיל עדשים:
עדשים - 1 כוס (כתומות)
בצל - 1 (גדול, קצוץ)
עגבניות - ½ קג' (קצוצות)
פלפלים - 2 (קצוצים דק)
צ'ילי - 1 (פלפל מיובש - לא חובה, אך מוסיף טעם רב)
אבקת קארי - 3 כפות
שום - 1 כפית (כתוש)
ג'ינג'ר - 1 כפית (מגורד)
כורכום - 1 כפית
כוסברה - צרור (טרייה קצוצה - רצוי לא לוותר, הכוסברה נותנת לתבשיל את טעמו)
שמן - 3 כפות
מים - ½1 כוסות
מלח - 1 כפית
מתכון לקינוח כדורי גבינה בסירופ דבש חם - גולאב ג'אמון

מתכון לקינוח הודי מסורתי, גולאב ג'אמון הנאכל בחגים ובאירועים משמחים שונים. השילוב המעניין בין הגבינה לסירופ הדבש יוצר חוויית טעמים מיוחדת הישר מהודו שאתם פשוט חייבים לנסות.

רכיבים לגולאב ג'אמון - כדורי גבינה:
אבקת חלב - 450 גר'
חמאה - 50 גר'
קמח לבן - 1 כוס (או קמח תופח)
שמנת חמוצה - 2 גביעים
הל - 2 כפיות (טחון)
אבקת אפייה - ½ שקית (לוותר על השלב הזה במידה ומשתמשים בקמח תופח )
מלח - ½ כפית
מרגרינה - 200 גר' (לטיגון)
רכיבים לסירופ:
סוכר - 5 כוסות
מים - 5 כוסות
מי ורדים - 5 טיפות
מתכון למשקה צ'אי הודי אוריגנלי

עם המתכון הנהדר שלפניכם, תוכלו להכין צ'אי (תה) חם ומתובל, הידוע כמשקה הלאומי של הודו. הודים ותיירים רבים נשבעים כי משקה זה טוב מתְה ואף מקפה ונהוג לשתות אותו לאחר ארוחות, או במהלך היום, כשמתחשק משקה חם וטעים במיוחד. 

רכיבים לצ'אי:
חלב - ½1 כוסות
ציפורן - 3 (מסמרים)
הל - 3 (תרמילים מעוכים)
פלפל אנגלי - 3 (גרגרים)
ג'ינג'ר - 2 (פרוסות דקות)
קינמון - ½ כפית (טחון)
אגוז מוסקט - ¼ כפית
תה רגיל - 1 כפית (ניתן לפתוח תיון ולהוציא את תוכנו)
סוכר - 2 כפיות
 
कृपया भोजन का आनंद लीजिये - בבקשה אכלו בתיאבון!
 
לחצו כאן כדי לגלות מתכונים נוספים ממטבחים מרחבי העולם
מקור: רחלי סטמקר
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.