print header

כיצד לבחור את מוצר הפלסטיק הטוב ביותר ומאיזה להימנע?

בקבוקי הפלסטיק ומוצרי הפלסטיק השונים, מלווים אותנו לאורך כל חיינו, ורבים מאתנו לא ידאגו להחליף אותם עד שינצלו אותם עד תום, או במקרה שיתקשו למצוא את הפקק או המכסה. ניתן לומר בפה מלא כי המודעות לגבי הכימיקלים המזיקים המצויין בפלסטיק עלתה בשנים האחרונות, ובכל זאת אנו נוטים להטיל ספק ביכולת שלהם לפגוע בבריאותנו, על אף שמדובר בבדיקה מהירה שביכולתנו לבצע בקלות. כל שעליכם לעשות זה להפוך את הבקבוק או את מוצר הפלסטיק ולהסתכל על התחתית שעליהם, או על תוויתם, ולאתר את אותם סמלים מוסכמים אותם נפרט בהמשך הכתבה. כך תוכלו לקבל את ההחלטה החכמה ביותר בפעם הבאה שבה תרכשו את בקבוק המים, גביע היוגורט או כל מוצר פלסטיק אחר עבורכם או עבור ילדיכם. 
 
ילד שותה מים מבקבוק פלסטיק
 

1. PET או PETE

ישנה אפשרות סבירה שיצא לכם להיתקל בצירוף האותיות הללו, מאחר שמדובר בחומר הפלסטיק הנפוץ ביותר המשמש לאריזת מוצרים, ובעיקר להכנת בקבוקים של משקאות קלים ומים מינרלים. סוג פלסטיק זה מיועד לשימוש חד פעמי בלבד מכיוון שקשה מאוד לנקות ולטהר אותו, ושימוש חוזר בו אף עשוי להזיק לבריאותכם. ככל שיחלוף יותר זמן ותמשיכו להשתמש בבקבוק הפלסטיק שנושא את אותיות אלה או את המספר 1, כך הוא יכיל כמות גבוהה יותר של חיידקים וישחרר מתכות וכימיקלים שעלולים לחבל באיזון ההורמונלי של גופכם. 
1 - PETE

2. HDP או HDPE

סוג פלסטיק זה הינו קשה יותר מהקודם, והוא משמש לעתים קרובות כבקבוק לחלב, לחומרי ניקוי ולשמן, ויוצרים ממנו סוגים מסוימים של צעצועים ושקיות פלסטיק. מדובר בסוג הפלסטיק הבטוח ביותר שתוכלו לבחור עבור בקבוק המים שלכם, מאחר שהוא בקושי משחרר חומרים כימיים, מה שמבטיח לכם מים נקיים, עם השפעה מזיקה מזערית על בריאותכם.
2 - HDPE

3. PVC או 3V 

סמלים אלה אינם מבשרי טובות, מכיוון שהם מעטרים מוצרי פלסטיק גמישים ורכים שמכילים כמות גבוהה של רעלים. סוג זה בדרך כלל משמש עבור עטיפת מזון, בקבוקי שמן, טבעות לבקיעת שיניים וצעצועים. זו הסיבה לכך שעליכם להיות ערניים בעת רכישת מוצרי פלסטיק שכאלה, להימנע מקנייתם ולתור אחר תחליף ראוי, מאחר שהכימיקלים שהם משחררים עלולים להשפיע על ההורמונים שבגופכם, אשר הכרחיים למען תפקודם התקין של המערכות והאיברים השונים. 
3 - V
 

4. LDPE

סוג פלסטיק זה היה יכול להיות נהדר עבור בקבוקי המים, מאחר שאינו משחרר כימיקלים בעת המגע איתם, אך לרוב לא משתמשים בחומר זה כדי לייצר בקבוקים, ונוהגים דווקא לארוז באמצעותו מזון, על אף שלא מדובר בבחירה המתאימה ביותר. לכן, כשאתם בוחרים את שקית הניילון שתעטוף את המזון שלכם, העדיפו להשתמש בחלופה ראויה, מאחר והחומר פוליאתילן (LDPE בצפיפות נמוכה) עשוי לשחרר חומרים כימיים מסוכנים ישירות למזון אותו אתם אוכלים. 
4 - LDPE

5. PP

בחומר זה נתקלנו לא פעם בעת שרכשנו גביעים של מעדני יוגורט או בקבוקי סירופ העשויים בעצם מפלסטיק פוליפרופילן, שמשמש למגוון יישומים נוספים כגון; חומרי עטיפה, ציוד מעבדה, רכיבי מכוניות וכדומה. מדובר בחומר קשה, קל משקל ועמיד בפני חום, אשר אינו מתמוסס בקלות בעת חימום. למעשה, זהו סוג בטוח למדי של פלסטיק, שביכולתו לחסום לחות, שומן וכימיקלים, ועל כן מהווה חומר נהדר לבקבוק מים.
5 - PP

6. PS

הפלסטיק הנושא את שם זה הינו פוליסטירן (שבגסרתו המוקצפת מוכר בעברית כקלקר) והוא סוג פלסטיק זול וקל משקל המשמש לייצור מגוון רחב של מוצרים. אתם ודאי מכירים אותו מכוסות שתייה חד פעמיות, קרטוני ביצים וסכו"ם פלסטיק, ולכן חשוב שתדעו שיש להגביל את השימוש בהם לטווח קצר בלבד, שכן חומרים מסרטנים ומסוכנים עשויים להשתחרר מהם כאשר הם מתחממים. 
6 - PS

7. PC או ללא כל תווית

אם אתם נתקלים בבקבוק פלסטיק שנושא את האותיות PC (פוליקרבונט), או שאינו נושא כל סמל כלל, ודאו שאתם מתרחקים ממנו ככל האפשר, מאחר שהפוליקרבונט הוא בעל הפוטנציאל המסוכן ביותר, ואם לא מצויין סוג הפלסטיק ממנו יוצר הבקבוק - הדבר מסוכן שבעתיים. פלסטיק מסוג פוליקרבונט, כמו גם פלסטיקים בלתי מזוהים אחרים, מכילים חומרים כימיים אשר עלולים לחלחל אל מוצרי המזון או אל המשקה איתם הם באים במגע. מדובר בסוגי פלסטיק שאינם מומלצים לשימוש חוזר ואף אינם מתאימים למיחזור. 
7 - אחר
סוגי הפלסטיק שצוינו לעיל, אינם משמשים רק עבור עטיפת ונשיאת מוצרי מזון ושתייה, וניתן למצוא אותם בפריטים יומיומיים שאינם יכולים להשפיע על הבריאות שלנו באופן ישיר, כגון; צינורות מים, בגדים, רהיטים, וילונות למקלחת, ציוד משרדי, חיתולים וכדומה. עם זאת, עלינו לגלות ערנות ולשים לב למוצרים שאנו רוכשים ולחומרים והכימיקלים שנמצאים בהם, בעיקר כשמדובר במזון ובמשקאות שמזינים אותנו ואת ילדינו. כמו כן יש להדגיש כי לא מדובר רק בבקבוקי מים "חד פעמיים", אלא גם בבקבוקי מים המשווקים כרב פעמיים. בנוסף, ישנה אפשרות שעל בקבוק המים שלכם יופיע רק שם הפלסטיק או המספר בלבד, כך שחשוב שתדעו מה אתם מחפשים, לדוגמה: PET או PETE או המספר 1. 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.