print header

למדו כיצד להכין בביתכם 7 סוגי בצק לכל מטרה

לכל מדינה בעולם יש מאכלים מסורתיים שמייצגים אותה, כשהמשותף לרבים מהם הוא שהם עשויים מבצק. הפיצה האיטלקית, הפיתה העיראקית והאמפנדס הדרום אמריקאי שונים בתכלית זה מזה, בין שבטעמם, במרקמם או בהקשר החברתי בו הם נוצרו. עם זאת, כולם החלו את דרכם בתוך קערה עם קמח ומים, וההבדלים הרבים שביניהם נעוצים ביתר המרכיבים השונים ובעיקר באופן ההכנה שלהם. כיוון שסוגי בצק רבים זמינים בכל מאפייה או מכולת, אנשים רבים מעדיפים שלא להתעסק עם הכנת בצק ביתי, אך כדאי שתדעו שברגע שמכירים את כללי הבסיס, הכנת הבצק אינה מסובכת כלל ואף מהנה, והיא גם עשויה לחסוך לכם הרבה כסף. על מנת שתוכלו גם אתם לייצר בצקים בקלות, הכנו עבורכם את המדריך הבא, שמסביר על סוגי הבצקים השונים, הדרך בה יש להכין אותם והשימושים השונים שניתן לעשות בהם.
מתכון לבצק שמרים בסיסי

בצק השמרים הוא בצק בסיסי ומכינים ממנו סוגים שונים של מאפים. האופן בו תכינו את הבצק הוא זה שיהפוך את הלחם שלכם לחלומי, את הפיצה שלכם למקצועית ואת החלה שלכם למלכת השבת, ועל כן שינון של הצעדים הפשוטים הללו יעזור לכם להצליח להכין מגוון רחב של מתכונים על הצד הטוב ביותר. הבעיה העיקרית בהכנת בצק שמרים ביתי טמונה בכך שהשמרים מצליחים להרתיע אנשים רבים, אולם לרוב אין לכך הצדקה. אמנם מדובר ביצורים חיים, אך כאשר עוקבים אחר ההוראות, העבודה עם שמרים היא פשוטה ואף מהנה. עם זאת, במקרה שאינכם מצליחים להסתדר עם המרכיב הזה, אין זה אומר שעליכם לוותר על מאפים ביתיים לחלוטין. כיום מייצרים סוגים שונים של קמח שמרים, שהוא קמח רגיל שבתוכו נמצאים כבר שמרים ביחס המתאים לאפייה, כך שתוכלו להכין בעזרתו כל מאפה שתרצו ללא בעיה. 

רכיבים לבצק שמרים בסיסי:
קמח - 500 גר' (כ- ½3 כוסות)
שמרים טריים - ½ שקית (או ¾ כף שמרים יבשים)
מים פושרים - 1 כוס
סוכר - 3 כפיות
מלח - ½ כפית
ביצה - 1
שמן זית - 2-4 כפות (לפי טעמכם)
 
מתכון לבצק פריך בסיסי

כולנו נהנים מפעם לפעם מחתיכת עוגה או פשטידה טובה, אך כשמוסיפים להם בצק פריך בתחתית, המאכלים הפשוטים האלה הופכים בקלות לנימוחים, מיוחדים ופעמים רבות גם לטעימים יותר. אנשים רבים נוטים לחשוב שפאי, טארט וקיש הם מאפים ששמורים לקונדיטוריה בלבד, אך זאת וודאי משום שהם לא יודעים שבצק פריך טוב צריך בסך הכל שני מרכיבים פשוטים וסוד אחד קטן, שהגיע הזמן שגם אתם תלמדו.

מתכון לבצק פריך בסיסי מקור תמונה: Suzette - www.suzette.nu
רכיבים לבצק פריך:
קמח - 200 גר' (½1 כוסות)
חמאה - 100 גר' (חתוכה לקוביות)
מים קרים - כ-4 כפות (ניתן להשתמש בשני חלמוני ביצה במקום)
מלח - לפי הטעם
סוכר - לבצק פריך מתוק בלבד (הוסיפו 4 כפות בשלב הראשון)
מתכון לבצק פילו

בבצק הפילו משתמשים בעיקר במטבח הים תיכוני ובמטבח הבלקני, ומכינים ממנו סוגים שונים של בורקסים, פשטידות ומאפים. בצק הפילו הוא האח החורג של בצק העלים, כאשר שניהם טעימים מאוד ואת שניהם מרבית האנשים מעדיפים לקנות מוכנים מהסופר, אבל אם תבחרו להשקיע קצת זמן, בצק הפילו הביתי שלכם יהפוך לכוכב הארוחה. בעוד שסודו של בצק העלים טמון בכמויות החמאה הגדולות שבו, להכנת בצק הפילו משתמשים דווקא בשמן זית, שהוא בריא יותר לגוף ואף מסייע במניעת מחלות לב וכלי דם שונות. לא פחות חשוב מכך, היעדר החמאה ומיעוט השומנים שבו הופכים את הבצק הנפלא הזה לדיאטטי באופן יחסי, מה שיאפשר לכם ליהנות מבורקס ללא רגשות אשם.

מתכון לבצק פילו מקור תמונה: Sibella
רכיבים לבצק פילו:
קמח - 550 גר' (4 כוסות)
מלח - 1 כפית
מים פושרים - ⅓1 כוסות
שמן זית - ¼ כוס
 
מתכון לבצק בירה (טמפורה)

הטמפורה, שנקרא גם "בצק בירה" או "בצק מטוגן", הוא מאכל יפני אשר מצא מזמן בית חם בישראל. טמפורה הוא למעשה סוג של בלילת בצק בה משתמשים לציפוי ירקות, דגים או כל דבר אחר שרוצים, ולאחר מכן מטגנים בשמן עמוק. בעוד שעבור הכנת רוב סוגי הבצק משתמשים בקמח רגיל המכיל גלוטן, בהכנת הטמפורה נמנעים מכך שכן הגלוטן מעולה לאפייה, שם גם נדאג ללוש היטב את הבצק על מנת לפתח אותו, אך הוא אינו מתאים לטיגון. בשל כך, על מנת לקבל בצק טמפורה טוב נעדיף להשתמש בקמח אורז או לפחות בקמח המיועד לעוגות, שבו כמות הגלוטן קטנה יותר, וכנוזל העיקרי ניתן להשתמש במים, סודה או אפילו בוודקה. במתכון הזה נשתמש דווקא בבירה, שאנשים רבים מאמינים כי היא יוצרת את הבלילה הטעימה והמיוחדת ביותר.

רכיבים לבצק בירה:
בירה - 1 כוס (חשוב שתהיה בהירה כדי להימנע ממרירות)
קמח אורז - כ-¾ כוס (או קמח עוגות)
מלח - לפי הטעם
שמן - לטיגון עמוק
מתכון לבצק פסטה ביתי

אם לא הכנתם פסטה מבצק ביתי, לעולם לא תבינו כמה המנה הזו יכולה להיות טעימה. אופן ההכנה נשמע טיפה מסובך אבל אני מבטיחה לכם שאם תעקבו אחר ההוראות ההצלחה תהיה מובטחת! בפעם הראשונה יהיה קצת מאתגר, אבל כשמבינים ומתרגלים זה הופך "למשחק ילדים". אולם, יש בעיה אחת אחר כך - והיא שקשה לחזור לפסטה הקנויה! כל מה שצריך זה בסך הכל 4 מרכיבים: קמח, ביצים, שמן זית, מלח ויש לכם בצק גמיש שמתאים לכל מני סוגי פסטות, גם לרביולי וללזניות.

מתכון לבצק פסטה: פסטה ביתית

כמה טיפים לפני שנלמד איך מכינים בצק פסטה ביתי:

קמח: קמח 00 לפסטה – המומלץ ביותר, הוא דק ועדין יותר מהרגיל, נטחן פעמיים בטחינה עדינה, אחריו מגיע קמח דורום בטחינה דקה, כמובן שגם קמח רגיל יכול להשתלב במתכון אך קחו בחשבון שהפסטה תצא מעט קשה יותר, אם כבר החלטתם להכין לבד, עשו זאת כמו שצריך! אם לא הצלחתם למצוא קמח 00, ערבבו 60% קמח לבן, עם 40% קמח דורום.

שמן זית: מסייע לבצק לא להתייבש, להיקרע ועוזר בגיבוש החומרים, במיוחד כשמרדדים בעזרת מערוך.

מלח: אינו רכיב חשוב שהפסטה בלעדיו לא תצליח, אך הוא מוסיף טעם, ולא רצוי לוותר עליו.

ביצים: רצוי להשתמש בביצים טריות, בטמפרטורת החדר. במתכון הבא נדרשות ביצים שלמות, אך כדי לקבל פסטה בעלת מרקם עשיר יותר מומלץ לשים בעיקר חלבונים בשילוב ביצה שלמה.

משטח עבודה: על משטח מקומח בסביבה מעט קרירה ולא חמה ולחה שתגרום לבצק להיות רך וקשה לעבודה.

לישה: הלישה המומלצת היא בעזרת הידיים (וגם הכי כיף) במשך כמה דקות, עד שנוצר כדור בצק. אפשר גם במעבד מזון או מיקסר עם וו גיטרה. לשים יחד את כל הרכיבים עד שנוצר בצק אחיד. הבצק מוכן כשהוא מתגבש "ונתלה" על הוו.

מנוחה: לאחר קבלת בצק אחיד, עוטפים אותו בניילון נצמד ומכניסים למקרר למנוחה לפחות לשעה. לאחר ההוצאה מהמקרר מסירים את הניילון ומניחים לבצק להגיע לטמפרטורת החדר, כדי שלא יתייבש אפשר לכסות אותו במגבת.

מכונת פסטה: אם יש לכם מכונת פסטה רדדו באמצעותה עלה מלבני ברוחב מכונת הפסטה, התחילו על המספר הגבוהה ביותר, המשיכו הלאה, ובכל פעם תורידו מספר.

רידוד בעזרת מערוך: כמובן שאפשר גם ללא מכונת פסטה, תצטרכו לחמם את השרירים, לרדד לקמח, להפוך, לרדד, להפוך, וכך הלאה עד שתגיעו לעובי הרצוי. חשוב לדאוג שהבצק יהיה מקומח לכל אורך הרידוד, אחרת הוא יהפוך דביק ויהיה מאוד קשה מאוד לעבוד איתו.

מתכון לבצק פסטה: חיתוך פסטה ביתית

חיתוך: בעזרת חלק מיועד במכונת הפסטה תוכלו להעביר את הבצק וליצור את הצורה הרצויה. אין לכם חלק או מכונה? לא נורא עשו זאת בעזרת סכין חדה או גלגלת.

הרוטב: הרוטב צריך לחכות לפסטה ולא להיפך, רצוי להכין לפני את הרוטב ולהקפיץ את הפסטה עם הרוטב שהתקרר, בישול הפסטה ברוטב חם יגרום לפסטה להמשיך להתבשל ויגרום לה להיות רכה מידי. איזה רוטב? עגבניות קלאסי, פסטו, שמנת פטריות, אליו אוליו (שמן זית ושום), לבחירתכם.

מתי הפסטה מוכנה? כשהיא צפה על פני המים. פסטה בהכנה ביתית מוכנה הרבה יותר מהר מפסטה קנויה. מסננים מהמים ומעבירים לרוטב. יש הטוענים שצריך לשטוף אותה בזמן הסינון כדי להפסיק את תהליך הבישול ולשטוף ממנה את העמילנים, ויש כאלה שטוענים שאסור והדבר הכי טוב עבורה זה להישאר עם המים מהבישול.

להפיכת הפסטה לטבעונית: אפשר להחליף את הביצים במים, 60 גרם מים עבור כל ביצה.

 

רכיבים לבצק פסטה:
קמח פסטה 00 - 500 גרם
מלח - כפית שטוחה
שמן זית - 2 כפות
מתכון לבצק רבוך
מקורו של הבצק הרבוך בצרפת והוא משמש בעיקר להכנת פחזניות ואקלרים, שהם מאכלים הדומים זה לזה בטעמם אך שונים בצורתם ובסוג המילוי שלהם. הבצק הרבוך שונה מאוד ממרבית סוגי הבצק אחרים; ראשית, הוא אוהב חום ובשל כך מכינים אותו בסיר על הגז. שנית, הבצק הרבוך ייחודי במרקמו, שכן הוא מעט נוזלי ולכן לא ניתן לעבוד אתו בעזרת הידיים, אלא רק באמצעות זילוף. אופן ההכנה של הבצק אינו מסובך ולאחר שתלמדו את העקרונות הבסיסיים תוכלו להכין מגוון מרשים של מאפים זהובים ואווריריים בשלל צורות ומילויים.
מתכון לבצק רבוך מקור תמונה: vxla
רכיבים לבצק רבוך:
קמח - 150 גר' (1 כוס +1 כף)
מלח - 1 כפית
סוכר - 1 כפית
חמאה - 100 גר' (ללא מלח)
מים קרים - 250 מ"ל (לקבלת מרקם עשיר יותר ניתן להשתמש בחצי כוס מים וחצי כוס חלב)
מתכון לבצק שמרים ללא מוצרי חלב

סוגי בצק רבים, בייחוד כאלה המיועדים להכנת מאפים מתוקים, מכילים מרכיבים כמו חלב, חמאה וביצים, ובשל כך אנשים רבים נמנעים משילוב מאפים בארוחות שלהם. אם אתם מקפידים על כללי הכשרות ומעוניינים להכין מאפה בשרי או קינוח מתוק לסיום הארוחה, או לחלופין אם אתם נמנעים מצריכת מוצרים מן החי, הבצק הבא הוא פתרון מושלם בעבורכם. הוא מכונה "בצק משוגע" מכיוון שהוא לא מכיל מוצרי חלב או ביצים, אך בכל זאת ניתן להכין ממנו מגוון מאפים מלוחים ומתוקים. סיבה נוספת ל"שיגעון" של הבצק הזה היא שניתן להכין אותו פעם אחת ולשמור אותו במקרר למשך 3 ימים, כך שתוכלו ליהנות בכל יום ממאפה חם וטרי במינימום עבודה, מאחר שעיקר המאמץ יהיה מאחוריכם. אז אתם מוכנים להתחיל להכין את הבצק הנפלא הזה?

מתכון לבצק שמרים ללא מוצרי חלב מקור תמונה: Kitchen Nostalgia
רכיבים ל"בצק המשוגע":
חלב שקדים - ½2 כוסות (בטמפרטורת החדר. או חלב סויה או חלב אורז)
סוכר - 2 כפיות
שמרים טריים - 80 גר' (4 כפות שמרים יבשים)
קמח - 1 ק"ג (⅔6 כוסות)
אבקת אפייה - 4 כפיות
מיץ לימון - ½ כפית
שמן - 5 כפיות

 כתבה זו נבחרה כאחת מ-15 כתבות העשור (2010-2020) שלנו. אם אתם רוצים לגלות כתבות מובילות נוספות שלנו לחצו כאן. 

מקור: רננה פ.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.