print header

סריקה מוחית חדשה יכולה לזהות אלצהיימר 15 שנה לפני הופעת התסמינים

עד הרגע שבו חולים מאובחנים במחלת האלצהיימר, רובם כבר יחוו איבוד זיכרון ברמה כזו או אחרת ודעיכה בתפקוד המוטורי שלהם. עם זאת, במחקר חדש שנערך בקולג' האוניברסיטאי של לונדון נמצאה דרך חדשה לבצע סריקת PET (טומוגרפיית פליטת פוזיטרונים) שנקראת "PET עמילואיד". הסריקה הזו מאפשרת לרופאים להשתמש במנתבים רדיואקטיביים במוח כדי לזהות את החלבון, עמילואיד שגורם למחלות ניווניות שונות וביניהן אלצהיימר, כ-15 שנה לפני שמופיעים התסמינים! זוהי תגלית מרעישה בתחום הרפואה, שכן היא מסמלת על תחילתו של עידן שבו האלצהיימר עשויה להיות נחלת העבר בזכות טיפול מקדים שיחל עוד לפני שהמחלה התפרצה.
 
סריקה חדשה לגילוי מוקדם של אלצהיימר
במחקר השתמשו בסריקת PET עמילואיד למדידת גושי פלאק עמילואידיים על מנת להעריך את גודלם, מה שמסייע בזיהוי שלבי המחלה. ההבדל שבין סוג סריקה זה לסריקת ה-PET הרגילה נעוץ בשימוש בגורם הדמייה, חומר שנצמד לחלבון העמילואיד והופך אותו לקל להבחנה. "על ידי קבלת מידע מסריקת העמילואיד רופאים יכולים לטפל בחולים בעזרת טיפולים שמסייעים להפחית את ההידרדרות של התפקוד הקוגניטיבי", כך אומרת אריקה פרקר, המחברת הראשית של המחקר.
 
סריקה חדשה לגילוי מוקדם של אלצהיימר
גילוי מוקדם של המחלה מאפשר כמובן לחולים להתחיל מבעוד מועד לשמר סגנון חיים שמונע אותה. יתרה מזאת, אלו שגילו אצלם את הסיכון למחלה יכולים להתחיל להתנסות בשיטות טיפולים ותרופות חדשות שאמורות לסייע למנוע אותה בשלבים מוקדמים מאוד. בהתחשב בכך שיותר מ-44.3 מיליון אנשים ברחבי העולם סובלים מאלצהיימר, ושהציפייה היא לכך שיותר מ-135 מיליון אנשים יסבלו מהמחלה עד שנת 2050 (על פי מידע ממחקר שנערך בשנת 2013), זיהוי מוקדם עשוי להיות המפתח למלחמה בה.
 
פרופסור ניק פוקס ממחלקת הדמנציה של הקולג' האוניברסיטאי של לונדון, אומר שהיום אנו חיים בתקופה מרגשת במיוחד בתחום מחקר זה. "נפתח עכשיו חלון הזדמנויות חדש! הטכנולוגיה החדשה הזו מאפשרת לנו לראות סימנים ראשונים למחלת האלצהיימר הרבה יותר מוקדם משיכולנו עד עתה". שיטת הדימות הזו נותנת לניק את ההבטחה לכך שב-15 השנים הבאות תימצא תרופה לאלצהיימר שתמנע את המחלה לגמרי, כל עוד יאתרו אותה בזמן אצל החולים.
 
"אנחנו סבורים שהעמילואיד והטאו (חלבון נוסף שמקושר לדמנציה) נבנים במשך 10-15 שנים לפני שניתן לראות תסמיני שכחה ופגיעה בתפקוד", אומר ניק. "החלבונים האלה נאגרים אט אט מתחת לפני השטח, ולמרות שהאדם יכול להיראות בריא לחלוטין, המוח שלו כבר מתחיל לסבול מדעיכה בתפקודיו".
סריקה חדשה לגילוי מוקדם של אלצהיימר
זהו כמובן לא המחקר הראשון שבדק את השפעותיהם של חלבוני העמילואיד והטאו על המוח ואת הקשר שלהם למחלת האלצהיימר. במחקר שנערך באוניברסיטת ברקלי נמצא שאנשים עם רמות גבוהות יותר של חלבון טאו בלבד במוחם מאבדים יותר מיכולת הזיכרון שלהם, אך לא סובלים מאותה רמת חומרה של תסמינים אחרים המקושרים למחלת האלצהיימר. בו זמנית, רמות גבוהות במוח של חלבון העמילואיד בלבד לא גורמים לירידה משמעותית בתפקודי המוח אשר מאפיינת את מחלת האלצהיימר. עם זאת, אנשים שסובלים מרמות גבוהות של חלבוני עמילואיד וטאו יחדיו, חווים את כל התסמינים אשר מאפיינים את מחלת האלצהיימר. עדיין לא ידוע מה בא קודם, הטאו או העמילואיד, אך סריקת ה-PET החדשה הזו עשויה לעזור לענות גם על השאלה הזו.
 
שיטת הדימות הזו יחד עם התרופה החדשה, "אדוקנומאב" (Aducanumab), שנמצאה כיעילה בהפחתת העמילואיד במוח, גורמת לחוקרים להסתכל על העתיד באופטימיות מחודשת. אל סנדרוק, הקצין הרפואי הבכיר של חברת ביוג'ן האמריקאית, המתמחה בפיתוח תרופות וטיפולים לחולים בעלי ניוון מוחי ומפתחת תרופת האדוקנומאב, אמר בעצמו בראיון שנערך עם הפינגטון פוסט: "אם נטפל במחלה בשלב מוקדם מספיק נוכל למנוע את התפרצותה, ויתכן כי לא נצטרך לדאוג עוד לגבי אלצהיימר לעולם".

 

מקור: לוי מ.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.