print header

רכישות אימפולסיביות: שימו לזה סוף

ירים ידיים מי שבחייו לא ביצע קנייה אימפולסיבית, כזו שהוא לא תכנן ואולי אף לא העלה על דעתו, אך בשבריר שנייה אחד הוא גילה שהוא מוסיף עוד משהו לעגלת הקניות. זה יכול להיות חטיף במבצע בסופר, חבילת גרביים, ספר ואפילו אפליקציה – כנראה שרובנו חטאנו בזה. לי יש חולשה לביקור בסופרים באירופה לקראת חג המולד והפסחא, כשאת המדפים ממלאים שוקולדים באריזות מהודרות, מצוירות, או כאלה שמציצות מהן בובות רכות. אני אוהבת שוקולד ואוכלת ממנו ללא שום ייסורי מצפון, אבל ביני לבין עצמי אני יודעת שהסיבה היחידה שאני קונה אותם זה לטובת הקופסא בה הם שוכנים.
 

לפני שנסביר למה רכישות אימפולסיביות קורות – וכדי לענות על הדחף להבין איך באמת שמים להן סוף – נתחיל דווקא עם הפרקטיקה. קבלו שישה טיפים שישמרו לכם על הארנק:

גבר עם שקיות של קניות יושב בתוך עגלת סופר
 

1. חשבו כמה שעות עבודה תצטרכו לבצע כדי לשלם על הקניה: תרגום הכסף לשעות עבודה כנראה יוציא לכם את החשק לבזבז כסף. 

2. בצעו השוואת מחירים: אם אתם מתכננים רכישה גדולה, נניח ביטוח רכב או מכשיר חשמלי, קחו את הזמן לבצע סקר שוק נבון בין אתרים שונים. כאן תמצאו טיפים ייעודיים לביצוע השוואת מחירים חכמה עבור ביטוח רכב, למשל.

3. צאו לקניות לבד: יש לנו נטייה לרכוש יותר כשאנחנו הולכים בשניים או בקבוצה, ולו מפני שיש עוד מישהו שיעזור לנו לסחוב. 

4. תשכחו את כרטיס האשראי: אם אתם נוהגים לקנות באינטרנט על בסיס קבוע, אל תאפשרו לדפדפן או לאפליקציה לשמור את כרטיס האשראי שלכם או את המידע האישי. ככל שתידרשו ליותר פעולות בעת הקניה, יותר סביר שתינטשו את העגלה הווירטואלית בטרם התשלום. 

5. השתמשו במזומן: לא תאמינו כמה כסף תחסכו בצורה הזו, אפילו בלי לשים לב.

6. לא רוצה, צריך: אל תקנו עוד סוודר לערימה שכבר יש לכם ואתם לא לובשים גם ככה, אל תקני נעלי עקב שברור לך שלא תהדסי עליהן לעולם ואל תקנה עוד שעון רק כי החלטת שזה מה שאתה אוסף. השתדלו לקנות את מה שאתם באמת צריכים.

עכשיו כשלמדנו איך להתגונן מפני רכישות אימפולסיביות, הגיע הזמן להבין מה בדיוק גורם לנו לקנות משהו שאנחנו לא באמת צריכים, אין לנו מקום בשבילו בבית וסביר להניח שהוא הוצאה מיותרת. לשאלה הזו אין תשובה אחת, אבל ניתן לומר שיש פה שילוב בין הטקטיקות בהן קמעונאים עושים שימוש לבין דחפים פסיכולוגיים, אפילו אבולוציוניים, בסיסיים שלנו, והשילוב הזה הופך אותנו לפגיעים יותר ומוביל אותנו להוציא את כספנו באופן ספונטני. 
 
כסף וכספת קטנה עם מפתח
 
 
לפעמים זה יכול להיות פיצוי על היום שהיה לנו, השבוע או השנה. בפעמים אחרות, ובאופן מעט אירוני, לעיתים אנחנו קונים משהו כדי לחסוך כסף. למה הכוונה? אנחנו נמצאים בחנות ורואים שלט שאומר שפריט מסוים במבצע רק היום ומיד מוסיפים אותו לעגלת הקניות מתוך חשש שמחר כבר נשלם עליו יותר. במקרים בהם אנחנו צריכים לרכוש פריט שקצת מביך לרכוש, נניח תכשיר נגד טחורים באחת מרשתות הפארם, נמלא את עגלת הקניות שלנו בכל מה שאפשר, לכאורה כדי להסיח את דעתו של הקופאי.
 
אנחנו לא חייבים לעמוד בקופה או לשוטט עם או בלי מטרה מוגדרת ברחבי החנות כדי לבצע קנייה אימפולסיבית. תעשיית השיווק דואגת למשוך את תשומת ליבנו בכל מקום. בעבר היו אלו מודעות על שלטי חוצות ופרסומות ארוכות בין תכניות טלוויזיה ובעידן העכשווי מספיק ציוץ אחד קטן כדי לעורר בנו את ה-FOMO , ראשי תיבות של Fear of Missing Out - פחד מהחמצה.
 
הציוצים, הפוסטים בפייסבוק והמודעות המקוונות שקופצות לנו מול העיניים כמעט בלי שתהיה לנו שליטה עליהם, משתמשים בשפה שפונה אל הרגש שלנו. ״שימוש נכון בשפה יאפשר למפרסם לגעת בנקודות הכאב המרכזיות של הקורא, וליצור אצלו את ההרגשה שתבסס תובנה והבנה כי ביצוע הרכישה יפתור לו כאב, צורך או בעיה״, נכתב בבלוג של חברת מסה מדיה.
 
אבל לא הכל קונספירטיבי, כאמור. למאפיינים פסיכולוגיים וסוציולוגיים שלנו יש השפעה לא פחותה על הרגלי הקניות שלנו. כך למשל, גברים נוטים יותר לקניות אימפולסיביות מנשים. מערך התכונות האישיות הנשיות מובילות אותן לנהל את התקציב בצורה שקולה יותר, והן ״נוטות להסתדר טוב יותר עם הרגלי הבזבוזים שלהן מרגע שהן מזהות את המטרות שלהן״, כך נכתב בפורבסזאת ועוד, נשים נחשבות שמרניות יותר ומרגישות בנוח לבקש סיוע, בעוד גברים נוטים להשקיע לטווח הקצר ולרוב מסרבים לבקש עזרה פן יחשדו בחולשתם. 
 
אז בפעם הבאה שאתם יוצאים מהבית, נסו להשאיר את כרטיסי האשראי מאחור ולצאת עם מזומן, ובכל פעם שאתם חשים שאיזה דחף משתלט עליכם, קחו הרבה אוויר וספרו עד עשר. אחרי זה, הקדישו עוד כמה שניות או דקות לשאלת הצורך, המחיר והסיבה שבגללה אתם מחזיקים את המוצר ביד - אם אתם עדיין בעניין שלו, לכו על זה, אבל אנחנו מאמינים שזה יעבור לכם.
 

מקור תמונה ראשית: shutterstock

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.