כולנו יודעים שהעולם חייב למוח היהודי תודה גדולה על המצאות כמו הטפטפות, עגבניות שרי, דודי שמש, התקני הדיסק און קי ועוד הרבה מאוד דברים אחרים, אבל סביר להניח שלא ידעתם שהראש של בני עמנו אחראי לעוד הרבה מאוד פיתוחים אחרים שאתם עומדים להכיר היום. האנשים שעליהם תקראו בכתבה הבאה אחראים על עיצוב העולם המודרני שאנחנו נהנים ממנו כיום, במגוון דרכים שקשורות בין השאר לעולמות הקולנוע, הרפואה, הנופש והמוזיקה. יכול להיות שבזכותם אתם או האנשים שאתם אוהבים החלמתם ממחלה קשה, זכיתם בצעצוע ילדות אהוב, או נהניתם מערבים של מוזיקה עם כל המשפחה - ולכן בהחלט כדאי להכיר אותם!
אם אתם קוראים את הכתבה הזו בעזרת הסמארטפון שלכם, או שיש לכם אחד שכזה בהישג יד, אתם צריכים להגיד תודה גדולה לאיש הזה. מרטין קופר נולד בשנת 1928 לזוג הורים יהודים שהיגרו לארה"ב מאוקראינה והתחיל לעבוד בחברת מוטורולה בשנת 1954, בהמשך הקריירה שלו הוא גם התקדם והפך לנשיא שלה. בזמן שהוא ניהל את חטיבת המחקר והפיתוח של מוטורולה, הוביל קופר את הצוות שפיתח את הטלפון הנייד המודרני – לדבריו הוא שאב השראה ממכשירי הקשר שהוא ראה בסדרת המדע הבדיוני המפורסמת "מסע בין כוכבים". בשנת 1973 הוא הגיש לאישור את הפטנט שבזכותו הוא ידוע כיום, ובאותה השנה הוא ביצע את השיחה הסלולרית הראשונה בעולם.
בהרבה מאוד בתים בעולם ובישראל ניתן למצוא קונסולות של משחקי מחשב כגון "אקס-בוקס" ו"פלייסטיישן", אשר פותחו על בסיס ההמצאות של האיש הזה. באר נולד בגרמניה בשנת 1922 ובגיל 14 גורש מבית הספר בעקבות מוצאו, אירוע שללא ספק תרם להחלטה של הוריו לעבור לארה"ב בשנת 1938, חודשיים לפני אירועי ליל הבדולח. בשנת 1943 הוא גויס ושירת במפקדת המודיעין הצבאי של ארה"ב בלונדון, ובתום המלחמה השלים את לימודי ההנדסה שלו והחל לעבוד בחברות אלקטרוניקה שונות. במסגרת אחת מהעבודות האלו הוא פיתח מכשיר שזכה לכינוי "הקופסה החומה", אשר היה לאב הטיפוס שבזכותו ראלף יצר את האודיסאה, קונסולת המשחקים הראשונה בעולם ששוחררה לציבור הרחב בשנת 1972.
למרות שמספר גדול של אנשים יכולים לטעון שהם ממציאי הלייזר (כמו למשל אלברט איינשטיין שהגה את הבסיס התאורטי לטכנולוגיה הזו), תיאודור מיימן היה האדם הראשון שפיתח והציג לייזר פעיל בשנת 1960. הוא נולד בקליפורניה שבארה"ב בשנת 1927, ובצעירותו הצליח לחסוך כסף ללימודים בזכות תיקוני מכשירים חשמליים קטנים. עבודתו הקשה השתלמה משום שלאחר קבלת התואר הראשון בפיזיקה להנדסה הוא התקבל ללימודי תואר שני באוניברסיטת סטנפורד המפורסמת, שם גם השיג לאחר מכן תואר דוקטורט בפיזיקה. לאחר שהציג מיימן את קרן הלייזר שלו מדענים רבים נסחפו אחר הרעיון, והתחום זכה לפריחה אדירה שהובילה להמצאות רבות. למרות זאת, הממציא היהודי החרוץ לא נח על זרי הדפנה; הוא היה מועמד לקבל פרס נובל פעמיים, הקים וניהל מספר חברות, פעל כסגן נשיא של חברה שלימים תהפוך ליצרנית מערכות הביטחון השלישית בגודלה בעולם (נורת'רופ גראמן) והיה אחראי לעוד מספר פטנטים בתחום הלייזר והסריקות האופטיות.
עולם המוזיקה חייב תודה ענקית לממציא היהודי-אמריקני הזה, שנולד בגרמניה בשנת 1851 והיגר לארה"ב ב-1870. כבר בגיל צעיר הוא החל להתעניין בטכנולוגיית הקול שעמדה בבסיס הטלפון והפונוגרף, ובשנת 1886 הוציא פטנט על מכשיר בשם גרמופון – שאנו מכירים כיום בשם פטיפון. ההבדל המרכזי בין המצאתו למכשירים דומים מאותה התקופה כמו הפנוגרף, היה שהפטיפון יכל להקליט ולהשמיע צלילים בעזרת תבניות שטוחות, שהיה קל לייצר ולעשות בהן שימוש – תקליטים. בתחילת דרכו הוא ניסה לשווק את ההמצאה שלו כצעצוע, אך כעבור כמה שנים היה ברור שמדובר במשהו הרבה יותר חשוב ושימושי. עד לשנת 1901 ברלינר ושותפו לעסקים אלדרידג' גונסון כבר הספיקו לפתוח חברה לייצור המוני של תקליטים ושינו לחלוטין את עולם המוזיקה.
את שכונת הוליווד שבעיר לוס אנג'לס אף אחד לא באמת המציא, אבל בבסיס תעשיית הקולנוע שצמחה במקום עומדים כמה וכמה יוצרים, יזמים, מפיקים ואנשי חזון יהודיים. האנשים האלו הקימו את אולפני האחים וורנר (הארי, אלברט, סם וג'ק וורנר שנולדו להורים יהודיים שהיגרו לקנדה מפולין), את חברת פראמאונט (כתוצאה ממיזוג החברות של אדולף צוקור וג'סי לסקי), את מטרו גולדווין מאייר (לאחר איחוד חברות הסרטים של סמואל גולדווין ולואיס מאייר על ידי מרקוס לב) ועוד הרבה חברות אחרות כמו למשל פוקס המאה ה-20. מעמדם של האנשים האלו נתן להם את האפשרות לעצב את חוד החנית של תעשיית הבידור המערבית והם היו מעורבים בהמצאת "שיטת הכוכבים", בהקמת האקדמיה האמריקאית לקולנוע וביצירת קלאסיות רבות שכולנו נהנים מהן עד היום.
למרות שהיא נולדה בשם רות מוסקוביץ', אשת העסקים היהודייה-אמריקאית הזו שינתה את שמה לאחר שהתחתנה עם בעלה אליוט הנדלר, שהיה אחד ממקימי ענקית הצעצועים מטאל. במסגרת עבודתה כסגנית הנשיא של החברה, ביקרה רות בשווייץ, שם היא ראתה בחנות בובה קטנה שהעניקה לה השראה לעצב את אחת מהבובות המוכרות ביותר בעולם - הברבי. שמה של הבובה נבע משם הבת של רות ואליוט, ברברה, והיא הוצגה לראשונה בתערוכת צעצועים בניו יורק בשנת 1959. הבובה הפכה ללהיט ענק והתפתח סביבה קו מוצרים שלם שהפך את חברת מטאל להצלחה מסחררת. לאורך השנים הבובה אמנם ספגה ביקורת בשל העובדה שהיא לא מציגה גוף נשי בריא והגיוני, אך עיצוב הבובה השתנה והיא עדיין נחשבת לסמל אייקוני של עולם הצעצועים.
איש העסקים המצליח הזה נולד בשנת 1857 בעיר הגרמנית המבורג, ואביו היה בעל סוכנות הגירה שהסדירה אשרות מעבר לארה"ב. כאשר אביו של אלברט נפטר הוא הפך לבעל העסק, אותו הוא פיתח לכדי קו ספנות שהעביר נוסעים לארה"ב והחזיר סחורות ומטענים שונים. בשל הניסיון העסקי הזה הוא הבין שקיים צורך וביקוש להפלגות בתנאי נוחות ויוקרה שלא היו קיימים באותן השנים. הבנה הזו הובילה לכך שבאלין היה היזם שעמד מאחורי הפלגת התענוגות של הספינה "אוגוסטה ויקטוריה" בשנת 1891 - שהפכה להצלחה מסחררת ובעקבותיה נבנתה ספינת הפאר הראשונה בעולם, שכל מטרתה הייתה להעניק לנוסעים עשירים מסע תענוגות ימי. באלין עצמו היה ידוע בכך שהוא נהג לקחת חלק בהפלגות שכאלו, כדי להבין את הרצונות והצרכים של שאר המשתתפים. למרות הצלחתו הרבה, מוצאו היהודי הקשה עליו להתברג במקום בולט בראש החברה הגרמנית של אותן השנים, אך כיום יש ראיות שמצביעות על כך שבכל זאת הוא היה מקורב מאוד לקיסר הגרמני וילהלם השני.
היום אנחנו לוקחים את עולם הרפואה המודרנית כדבר מובן מאליו, אבל יש לזכור שמדובר בתחום צעיר למדי שחייב את הצלחתו למדענים ורופאים רבים שפיתחו אותו לאורך השנים. אחד מהאנשים האלו היה איליה איליץ' מצ'ניקוב, רופא וביולוג רוסי שסבו היה המשכיל היהודי-רוסי יהודה ליב נווחוביץ'. ב-1887 איליה עזב את תחומי האימפריה הרוסית, צעד שככל הנראה הושפע מהתנגדותו למדיניות החינוך של שלטונות המדינה, והחל לעבוד במכון מחקר בפריז שבצרפת. במהלך עבודתו הוא גילה את תהליך הפגוציטוזה, תוצר פעולתם של תאי הדם הלבנים שלנו שמסוגלים "לבלוע" חיידקים וגורמים מזהמים אחרים שחודרים לתוך הגוף שלנו. קשה לדעת כיצד עולם הרפואה היה מתפתח אם לא היינו מבינים את התהליך החשוב הזה, ולכן זה לא מפתיע שאיליה זכה בפרס נובל על עבודתו, אותו הוא קיבל בשנת 1908.
אמנם היזם והכימאי הגרמני-פולני הזה לא המציא את אמצעי המניעה הגברי שכולנו מכירים, אך הוא האדם שבזכותו הפך הקונדום לנפוץ כל כך. סיפורו של פרום מתחיל בשנת 1883 בעיר קונין, שם הוא נולד לזוג הורים יהודיים, כשבהמשך חייו עבר להתגורר בברלין וללמוד כימיה, בזמן שהוא תומך כספית בששת אחיו משום שהוריו נפטרו בגיל צעיר. בשנת 1912 פיתח פרום הליך חדש להכנת קונדומים מגומי נוזלי, שהיה שדרוג משמעותי בהשוואה לשיטות שהיו נהוגות עד לאותה התקופה; ב-1916 הוא כבר רשם פטנט על המצאתו ובשנת 1922 החל הייצור ההמוני של מוצריו תחת השם "Fromms Act". ההצלחה הייתה אדירה, אך למרבה הצער, בשנת 1938 הנאצים שהחלו להשתלט על גרמניה אילצו את ג'וליוס למכור את החברה שלו תמורת חלקיק קטן מהערך האמיתי שלה. זמן קצר לאחר מכן הוא עזב את גרמניה לטובת לונדון, שם הוא נפטר בשנת 1945.
רבים שמעו על אבי פצצת האטום, המדען היהודי רוברט אופנהיימר, אך לא יודעים מי הייתה "אימו" של הנשק הקטלני הזה. למרבה ההפתעה התואר הזה לרוב משויך ליהודייה נוספת, הפיזיקאית ליזה מייטנר האוסטרית, שעל שמה קרוי היסוד הכימי מייטנריום. כשהנאצים עלו לשלטון ליזה הייתה בעלת תפקיד בכיר בפקולטה למדעים באוניברסיטת ברלין אך בשלב מסוים תוארה כבר לא הגן עליה, והיא נאלצה לברוח באופן לא חוקי אל סטוקהולם, בירת שבדיה. שם, המשיכה מייטנר את עבודתה עם הכימאי אוטו האן בנושא חקר הרדיואקטיבית; הם נפגשו בחשאי ויזמו סדרת ניסויים שנערכה במעבדתו של האן וסיפקה ראיות לעובדה שניתן לבצע ביקוע גרעיני. כשהם פרסמו את הממצאים שלהם, גורמים במערב נחרדו מכך שכול להיות לגרמניה מידע בעל פוטנציאל הרסני שכזה, והדבר הוביל לייסודו של פרויקט מנהטן, ממנו פותחה הפצצה הגרעינית, על בסיס עבודתה של מייטנר, כדי להקדים את המדענים הגרמנים. למרות מוצאה היהודי ליזה סירבה להצטרף לפרויקט הזה משום שהיא לא רצתה לקחת חלק בפיתוח נשק או פצצה מכל סוג שהוא. בסיום המלחמה היא גם מתחה ביקורת קשה על עצמה ועל מדענים גרמנים רבים, אך בארה"ב היא נתפסה כגיבורה וכאישה ש"עזבה את גרמניה עם הפצצה בכיסה".
למרות שכיום עולם המדע והרפואה בוחן חלופות טובות יותר לטיפולי כימותרפיה, במשך שנים רבות הם נחשבו לדרך היחידה שלנו להילחם במחלות קשות שונות. מי שהמציא את המונח הזה וחקר רבות את התחום שאליו הוא קשור, הוא המדען היהודי-גרמני פאול ארליך, שהיה אחראי גם למספר פיתוחי רפואה אחרים. הוא נולד בשנת 1854 ובמהלך חייו הוא חקר את מערכת החיסון ואת תאי הדם, שקד על פיתוח טיפול יעיל למחלת העגבת (שהיה זרז משמעותי בדרך לפיתוח פניצילין ותרופות נוספות) וגם הגה את רעיון "כדור הקסם" - טיפול בררני שתוקף רק גורמים מחוללי מחלות והורג רק אורגניזמים מסוימים מבלי להשפיע על אחרים. החשיבות של עבודתו ותרומתה לאיכות החיים ותוחלת החיים שממנה אנחנו נהנים כיום, הובילה לכך שהוא קיבל פרס נובל ברפואה בשנת 1908, לצד המדען היהודי איליה מצ'ניקוב שכבר הוצג בסעיף קודם. על אף כל תגליותיו, ארליך לא יכל לעשות דבר נגד התקף הלב שתקף אותו בשנת 1915, והוא נפטר בגיל 61. וילהלם השני, קיסר גרמניה, אמר עליו: "אני יחד עם כל העולם המתורבת, מתאבל על מותו של החוקר הראוי לשבח הזה, על שירותו למען מדע הרפואה וצמצום הסבל האנושי".
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: