print header

10 יתרונות בריאותיים של ירק הכרישה

היום אנחנו הולכים לדבר אתכם על צמח שאולי חלקכם לא הכרתם או שהתייחסתם אליו בזלזול, אבל אחרי שתקראו את הכתבה הבאה, הדעה השלילית של שלכם לגביו הולכת להשתנות. אנחנו כמובן מדברים על הכרישה, שהיא ירק ממשפחת השום ויש לה שפע של יתרונות בריאותיים שכדאי מאוד להכיר. חלקנו מזהים את הכרישה משולחן סדר ראש השנה או בשמות האחרים שלה; פראסה או לוף, חלקנו בזכות מאכלים שהיא הייתה אחד ממרכיביהם וחלקנו כלל לא, אבל כעת, אחרי שתסיימו לקרוא על 10 היתרונות הבריאותיים שלה, אנחנו בטוחים שבמפגש הבא עם הירקן, תוסיפו אותה לסל הקניות שלכם.
 
יתרונות בריאותיים של הכרישה: שורשי כרישה

1. שומרת על בריאות העיניים

ירק הכרישה עשיר בכמה מרכיבים שעוזרים לשמור על בריאות העיניים שלנו לאורך זמן. ראשית, ידוע כי ויטמין A הכרחי לטובת תפקוד תקין של העיניים ובריאותן, ובכרישה יש שפע ממנו. הוויטמין הזה שמצוי בכרישה עוזר לנו לראות יותר טוב בתנאי תאורה חשוכה ובכלל לראות בחשכה. בנוסף אליו, בכרישה ישנם גם שפע של נוגדי חמצון שמטרתם להילחם ברדיקלים החופשיים שעלולים לגרום לניוון מקולרי ובעיות עיניים אחרות שמגיעות עם הגיל. יתרה מזאת, הכרישה היא מקור טוב מאוד לשני קרוטונואידים חשובים שיכולים לסייע במניעת התפתחות קטרקט – לוטאין וזיאקסנתין. שני אלו מגנים על רקמות העיניים שלכם מפני קרינה אולטרה סגולה וביכולתם לשמור עליהן בריאות ולהרחיק מהן מחלות קשות.

2. שומרת על בריאות וניקיון העור

מספר רב של בעיות עור נגרמות כתוצאה מהנזק שמשאירים אחריהם רדיקלים חופשיים – כתמי עור, קמטים ועוד הם תוצאות של נזק חמצוני. לכן, כאשר יש ירק אשר עשיר בנוגדי חמצון כמו הכרישה, כדאי לצרוך ממנו על מנת להאט את תהליך ההזדקנות ולמנוע או להאט את התפתחותן של בעיות עור שונות. הכרישה עשירה באליצין – תרכובת אורגנית בעלת תכונות אנטי-בקטריאליות אשר מרחיקה חיידקים ופולשים זרים אחרים מהעור שלכם. יתרה מזאת, לאחר שהתרכובת הזו מתעכלת בבטן, היא מייצרת חומצה גופנית שמנטרלת חיידקים רבים שעלולים לגרום לזיהום במעיים.
יתרונות בריאותיים של הכרישה: אישה יושבת ומניחה את ידה על החזה שלה

3. תומכת בלב ובכלי הדם ומורידה לחץ דם

בכרישה יש כמויות גדולות של קמפפרול, פלבנואיד המסייע להגן על כלי הדם מפני הנזק שנגרם להן על ידי מולקולות חמצן היפארקטיבי. פלבנואיד זה לא רק מגן על כלי הדם, אלא גם מעודד את יצירתה של תחמוצת החנקן שעוזרת להרחיב ולהרפות כלי דם – משמעות הדבר היא כי צריכה של כרישה באופן קבוע מרגיעה את כלי הדם, כך שזרימת הדם נמנעת מלחץ יתר.
יתרון נוסף של הכרישה הוא הריכוז הגבוה של חומצה פולית שמקדמת את בריאות הלב ומבטיחה רמות מאוזנות של הומוציסטאין, שבכמויות מסוימות יכול לגרום לנזק למערכות הלב וכלי הדם – החומצה הפולית מפחיתה את רמות ההומוציסטאין והופכת אותו לחומצת אמינו מועילה. הכרישה מכילה גם כמות גבוהה של פוליפנולים – נוגדי חמצון אשר ממלאים תפקיד מכריע בהגנה על כלי ותאי הדם מפני נזק חמצוני. לבסוף, הכרישה מכילה גם כמות ניכרת של סיבים תזונתיים החשובים לצריכה כדי לשפר את בריאות הלב וכלי הדם וכדי למנוע התקפי לב, שבץ ועוד.

4. מונעת אנמיה

אנמיה מתרחשת כאשר חסר ברזל בגוף שלנו, וצריכה של כרישה על בסיס קבוע היא דרך בטוחה לספק לגופנו את כמות הברזל הנחוצה כדי להילחם באנמיה ולמנוע אותה. האנמיה עלולה להיגרם על ידי העברה לא נכונה של חמצן בגוף, כאשר החמצן נחוץ מאוד בקרב כל חלקי הגוף ואיבריו הפנימיים כדי שיוכלו לתפקד. חוסר חמצן יכול להשפיע על הביצועים של איברינו ואפילו לגרום להם להתדרדר, כאשר מלבד אנמיה, רמות חמצן לא מספיקות יכולות לגרום גם למחלות שונות. הכרישה עשירה בברזל, כמו גם בוויטמינים מקבוצת B אשר נדרשים כדי שתאי הדם יבצעו סינתזה, ואלו הם החומרים שבה שיעזרו לכם לשפר את זרימת הדם, להעביר כמויות חמצן גבוהות לתאים הזקוקים להן וכמובן למנוע אנמיה.
יתרונות בריאותיים של הכרישה: כדוריות דם אדומות

5. מקלה על דלקות

דלקות כרוניות שונות עלולות להזיק לבריאות הלב, אך ויטמין K בעל התכונות האנטי דלקתיות יכול להילחם במחלות כרוניות שונות ולשמור על בריאותנו לאורך זמן. בכרישה יש שפע של ויטמין K וכן ויטמין B6 שמספק יתרונות אנטי דלקתיים, ושניהם עוזרים להילחם בסוכרת, השמנת יתר, דלקת מפרקים שגרונית, דלקת בדרכי השתן, שיגדון ועוד. הכרישה מכילה בתוכה תכונות אנטי דלקתיות בשל הכמויות הגבוהות של ויטמינים נוגדי חמצון כמו אלו המצוינים לעיל, שעוזרים לשמור על גופנו בריא לאורך זמן ומחוסן מדלקות ומחלות כרוניות שונות.

6. משפרת את בריאות העצמות

כפי שציינו בסעיף הקודם, הכרישה עשירה בוויטמין K שמספק יתרונות שונים לכל חלקי הגוף. צריכה יומית של ויטמין זה חשובה לשמירה על בריאות העצמות, שכן הוא מפעיל את החלבון שעונה לשם אוסטאוקלצין, אשר משחק תפקיד חיוני בקידום משימה זו וכן בהקטנת הסיכויים לספיגת עצם. כאשר תתמידו ותקפידו על צריכה יומית של ויטמין K, שאותו כפי שהבנתם ניתן למצוא בשפע בכרישה, רק תבטיחו את בריאותן של רקמות העצמות למשך שנים רבות. כוס כרישה אחת מספקת כ-42 מיקרוגרם של ויטמין K, שהם 47 ו-34 אחוז מהצריכה היומית לנשים וגברים בהתאמה.
יתרונות בריאותיים של הכרישה: יד של שלד מחזיקה תפוח

7. עוזרת למנוע סוכרת

ירק הכרישה עשיר בהרבה ויטמינים ומינרלים, ולזכותו יאמר שהוא לא עשיר בקלוריות ושהוא בעל מדד גליקמי נמוך. ירקות שכמוהו מעכבים את פעילות העמילאז – אנזים המפרק את העמילן למולקולות גלוקוז – שמעודדת מגוון פעילויות אנטי-סוכרתיות. פעילות העמילאז עלולה לגרום לקפיצות או התרסקויות של רמות הסוכר בדם, לכן עיכובו הוא דבר טוב, שכן הוא מאט את המהירות שבה הגלוקוז נכנס למחזור הדם שלנו. יתרה מזו, האליצין שבכרישה מסייע להפחית את הסיכוי לחלות בתסמונת המטבולית ובנוירופתיה הסוכרתית.

8. מסייעת במניעת סרטן

הכרישה עשירה בוויטמין C, אשר נמצא כמועיל לקידום הבריאות הכללית של הגוף נוכח היותו נוגד חמצון רב עוצמה, בעיקר נגד סרטן. הנזק החמצוני שעלול לקרות כתוצאה מרדיקלים חופשיים אם לא נלחמים בהם בעזרת נוגדי חמצון, לעתים קרובות הוא אחד הגורמים העיקריים להתפתחות המחלה הארורה. יתרה מזו, בשל היותה של הכרישה ממשפחת השום, היא עשירה באליל סולפיד, תרכובת שמקנה לה את ריחה ומשחקת תפקיד חשוב במניעת סוגים מסוימים של סרטן כגון סרטן הערמונית, המעי הגס והשחלות.
יתרונות בריאותיים של הכרישה: ערימה של כרישה קצוצה ועליה סכין

9. מסייעת בהורדה במשקל

כפי שציינו לעיל, הכרישה אינה עשירה בקלוריות וכמעט ללא שומן כלל, לצד השפע בסיבים תזונתיים, כל אלו יכולים לסייע לכם להוריד במשקל. תכולת הסיבים הגבוהה מדכאת את הרעב על ידי מתן תחושה של שובע לאורך זמן. גם סיבים מסיסים וגם לא מסיסים הנמצאים בכרישה מסדירים למעשה את פעילות המעי ומפחיתים את הנפיחות שלאחר ארוחה. לכן, כאשר תאכלו כרישה על בסיס יום יומי תרגישו יותר מלאים, שבעים ולא נפוחים, מה שיגרום לכם בסופו של דבר לאכול פחות וכתוצאה מכך גם להוריד במשקל.

10. משפרת את תהליך העיכול

הכרישה מכילה ריכוז גבוה של סיבים, כפי שכבר ציינו, והם מינרל חיוני מאוד לוויסות העיכול. למעשה, הסיבים מבטיחים שמערכת העיכול מבצעת את תפקידיה כפי שצריך, שהמזון שאנו אוכלים מתפרק כפי שצריך ושהחומרים המזינים שבמזון נספג על ידי הגוף ביעילות. יתרה מזו, הסיבים שומרים על מערכת העיכול והמעיים נקיים ובריאים כדי שתהליך העיכול יתבצע בצורה חלקה. צריכת הכרישה על בסיס יום יומי תפחית את ההיתכנות של עצירות, בעיות עיכול, בעיות במעי הגס, בעיות המערכת העיכול ובעיות במעיים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.