print header

אפליקציית טיקטוק: על מה כל הרעש שסביבה

מדי יום אנחנו משתמשים בשלל אפליקציות ושירותים שאוספים מאיתנו מידע אישי, ביניהם פייסבוק, אינסטגרם, וואטסאפ, גוגל ועוד... אנחנו מאשרים לחברות שמספקות את השירותים האלה לדלות עלינו פרטי מידע, בעיקר מכיוון שאנחנו סומכים עליהן שלא יעשו בו שימוש לרעה, ואמנם ניתן להיכנס לדיון נרחב בנושא זה, אך אנחנו בטוחים שאיש מכם לא יפסיק לחפש דברים בגוגל רק כי מפעיליו לומדים כך על משתמשיהם. אז למה אפליקציית טיקטוק מותקפת כל כך בנוגע לנושא זה והאם היא באמת מסוכנת למשתמשים שלה כמו שרבים סוברים? בואו נבדוק את הנושא לעומק ונבין מי נגד מי בכל הסיפור הזה והאם הוא בכלל קשור אלינו.
 
האם צריך לפחד מטיקטוק: סמארטפון עם אפליקציית טיקטוק

לפני הכל ולמי שלא יודע – מה זה טיקטוק?

אפליקציית טיקטוק היא לא חדשה, כשהיא קיימת בסין בשם אחר – Douyin – עוד משנת 2016, ואילו גרסתה המערבית הושקה בשנת 2018. האפליקציה הצליחה כל כך עד שהפכה באותה שנה לאפליקציה המורדת ביותר בארה"ב, ובישראל יש לה כיום יותר ממיליון משתמשים. 
 
באפליקציה הזו ניתן לצלם סרטונים קצרים ולשלב בהם קטעי קול או מוזיקה שונים, יחד עם אפקטים ופילטרים רבים ומשונים. כמובן שגם ניתן להיחשף בה לסרטונים שאנשים אחרים צילמו, וכך היא בעצם רשת חברתית חדשה שהפכה לפופולרית במיוחד בתקופת הקורונה, דרכה כולם יכולים להתחבר לעולם בעודם סגורים בבית.
 
אז מה בעצם מייחד אותה ביחס לרשתות חברתיות אחרות? באפליקציית הטיקטוק אתם לא בוחרים אחרי מי לעקוב – ישנו אלגוריתם מתוחכם ומתקדם שמתאים עבורכם את התכנים שבהם תצפו. האפקט הזה גורם לה להיות ממכרת מאוד, מכיוון שהיא מספקת למשתמשים מאות סרטונים קצרצרים שקולעים בדיוק לטעמם, והשטף והרצף לא נגמרים לעולם. 
 
בה בעת היא מושלמת לבעלי עסקים שמעוניינים לפרסם את העסק שלהם או אפילו אנשים שרוצים לפרוץ לעולם הזוהר, מכיוון שביכולתה להתאים את הסרטונים שהם מצלמים לקהל יעד ספציפי מאוד. למעשה בני נוער רבים בישראל כבר מצאו בה תהילה בין לילה ואף התחילו להרוויח דרכה כסף בעזרת פרסום מוצרים וקמפיינים של חברות מפורסמות. אך בשביל לעשות את כל זה אפליקציית טיקטוק צריכה ללמוד על המשתמשים שלה, וכאן בדיוק מתחילה הבעיה...
האם צריך לפחד מטיקטוק: איש בברדס וסביבו ספרות 0 ו-1

מי מפחד מטיקטוק ולמה?

על פניו טיקטוק נראית כמו אפליקציה תמימה שמספקת פלטפורמה ורשת חברתית למשתמשיה, אך ניתן להסתכל עליה גם מנקודת מבט קצת אחרת. מדובר באפליקציה שמנוהלת על ידי חברה סינית, כשיש שיגידו שהמשתמשים בה מספקים למשטר הסיני פרטי מידע חיוניים עליהם מרצונם החופשי, ואף שמדובר בפלטפורמת ריגול של הסינים. את מי זה מרתיע? את המעצמה הגדולה שמתחרה בסין, שהיא ארה"ב, או יותר נכון את הנשיא דונלד טראמפ. 
 
לאחרונה הנשיא טרמפ חתם על צו שעל פיו הוא מחייב את הסינים למכור את החברה שמריצה את טיקטוק תוך 45 יום, אחרת הוא יאסור את השימוש באפליקציה בארה"ב. אך האם באמת סרטונים מטיקטוק יכולים לסכן את אזרחי העולם מפני השתלטות של המעצמה הסינית על החברה המערבית? מומחים רבים לטכנולוגיה וביטחון טוענים שכן, מכיוון שבכל סרטון שהמשתמש מעלה יש פרטים ביומטריים של פניו והמקום שבו הוא נמצא, ומדובר במידע מודיעיני לכל דבר.
 
אז מה ההבדל מהבחינה הזו בין סרטון שמעלים לטיקטוק לבין  זה שמעלים לאינסטגרם? בידיים שאליו מגיע המידע על המשתמש. אנחנו בחברה המערבית סומכים על החברות האמריקאיות, אולם החברות הסיניות מקבלות יחס של חשדנות, ויש שיגידו שבצדק. אף על פי שמפעילי טיקטוק מכחישים כל מעורבות עם הממשלה הסינית, בסין ישנו חוק שמחייב כל חברה סינית לספק מידע לממשל בנושאים שנוגעים לביטחון המדינה. 
האם צריך לפחד מטיקטוק: גרפיטי של דגל סין על קיר לבנים

האם אתם צריכים לפחד מטיקטוק?

כבר התגלה שהוסרו מהאפליקציה סרטונים שהועלו על ידי משתמשים בטיקטוק ואשר בהם הייתה ביקורת נוקבת על המשטר הסיני, ומשמעות הדבר היא שברור לכולם איפה נמצאת הנאמנות של מפעילי האפליקציה. זאת בניגוד למה שקורה באפליקציות אמריקאיות כמו וואטסאפ או פייסבוק, בהן ניתן להביע עמדה פוליטית מבלי שתהיה התערבות רבה של החברה המנהלת את הרשת החברתית.
 
עם זאת, אין ספק שהעימות הזה שבין סין לארה"ב תקף פחות לנו הישראלים. על אף שבמדינתו של טראמפ נאסר על הצבא להשתמש בטיקטוק, אצלנו צה"ל דווקא הצטרף לאפליקציה הזו בשיא הכוח, כשדובר צה"ל עושה בה שימוש קבוע כמו בשאר הרשתות החברתיות שבהן הוא מפרסם תכנים. סביר להניח שכל הסיפור הזה תקף יותר למשתמשים האמריקאים מאשר לישראלים, ולעת עתה אין כל סיבה לחשוש מלהשתמש בטיקטוק. 
 
אם אתם כן חוששים ממנה בגלל סיבות כמו בריונות ברשת או כפי שטוענים בהודו – שהיא מסכנת את הילדים המשתמשים בה בחשיפה לטורפים מיניים – סביר להניח שגם אפליקציות ורשתות חברתיות דומות אחרות צריכות להדאיג אתכן באותה מידה, וזה לא משנה מאיזו מדינה הן הגיעו.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.