print header

10 משפטים מזיקים שאתם אומרים לילדיכם והחלופות המומלצות

כהורים, המילים שאתם בוחרים להגיד במסגרת האינטראקציה עם ילדיכם יכולות להיות בעלות חשיבות רבה בכל הנוגע לעיצוב הביטחון העצמי שלהם, בריאותם הנפשית והשקפת עולמם. כל מילה שיוצאת לכם מהפה יכולה להשפיע יותר ממה שאתם מאמינים, וזה אולי נשמע לחלקכם כאילו שאנחנו מנפחים את הנושא, אך עוד כמה רגעים נוכיח לכם שיש דרכים טובות ומועילות יותר להגיד את כל מה שאתם רוצים להעביר לילדיכם. נראה לכם גם מה ההשפעה של כל משפט, ומהר מאוד אתם תבינו שאם תעבירו את המסר שלכם נכון, אתם לא רק תעזרו לילדיכם לגדול וללמוד טוב יותר מה מצופה מהם, אלא באמת תשיגו את התוצאות שאתם מעוניינים בהם.
 

1. ״תהיה בשקט״

המשפט הזה הוא די בוטה וסמכותי יתר על המידה, מה שעלול להרתיע את ילדיכם או לצברח אותם מאוד. הוא לא מספק שום הדרכה ולא מראה לילדיכם כיצד לתקן את התנהגותם, אלא רק מביע דרישה אחת לרגע הנוכחי, והיא שקט. זה עלול להוביל לתחושת תסכול או בלבול אצל ילדיכם בנוגע למה שבאמת מצופה מהם מבחינת תקשורת נכונה והתנהגות נאותה במצבים מסוימים.
משפטים מזיקים שהורים אומרים לילדים: אישה מסמנת ״שקט״ עם האצבע על הפה

החלופה המומלצת: ״תוכל/י לדבר בקול שקט יותר בבקשה?״

הגישה הזו עוזרת לילדיכם להבין מה מצופה מהם בצורה ברורה. על ידי כך שתבקשו מהם להשתמש בקול עדין יותר, תראו להם שאתם מכירים בצורך שלהם לתקשר עם הסביבה ולהשמיע את קולם, בה בעת שתלמדו אותם כיצד לעשות זאת באופן שמתאים יותר למצב הנוכחי ובכלל מבחינה חברתית. זה יעזור לילדיכם לפתח יכולות חברתיות ורגשיות, ויראה להם כיצד לשנות את התנהגותם בהתאם לסביבה ולנוכחותם של אנשים אחרים.

2. ״איזה בלגן!״

כשהילדים שלכם שומעים משפט שכזה, שנאמר עם סימן קריאה בסופו, הם יכולים לפרש את זה כביקורת שלילית על הפעילות שביצעו או על יכולות הארגון שלהם. זה עלול ליצור תחושות אשמה או חוסר מסוגלות, מה שלא מועיל בשום צורה לתהליכי למידה ויצירה. ביקורת על הבלגן במקום על ההתנהגות של הילדים מלמדת אותם לקשר תחושות שליליות לניסוי וחקירה, מה שימנע מהם לשאוף לכך בהמשך.
משפטים מזיקים שהורים אומרים לילדים: ילד עושה בלגן במטבח

החלופה המומלצת: ״זה נראה ממש כיף! איך לדעתך נוכל לנקות את זה עכשיו?״

המשפט הזה מסיט את הפוקוס מהביקורת על הבלגן לעבר מציאת פתרון. זה מתחיל במתן אישור לחוויה של ילדיכם בכך שאתם מציינים שמה שהם עושים באמת נראה כיף עבורם, וזה חשוב ליצירת תחושת ערך עצמי חיובית. החלק השני של המשפט מעודד את הילדים להציע דרכים לנקות את אותו בלגן, מה שמלמד אותם על אחריות ושיתוף פעולה. באופן שכזה אתם לא רק מציינים בעיה, אלא מערבים את ילדיכם במציאת הפתרון לה, ומעודדים תחושת מסוגלות ועבודת צוות.

3. ״את/ה צריכ/ה עזרה?״

בעוד שמטרתה של השאלה הוא היא לתמוך בילדים ולעזור להם, היא עלולה לערער אותם ולגרום להם לפקפק ביכולותיהם להשלים את המטלה בעצמם. בהמשך זה עלול לגרום לילדים שלכם להסתמך יותר על עזרה מאשר לעודד אותם לנסות לפתור את הבעיות שלהם בעצמם ולפתח עצמאות.
משפטים מזיקים שהורים אומרים לילדים: אימא לצד ביתה שקוראת ספר

החלופה המומלצת: ״אני כאן כדי לעזור לך אם את/ה צריכ/ה אותי״

המשפט הזה יוצר סביבה תומכת מבלי לפגוע בתחושת המסוגלות של הילדים. הוא מראה להם שהעזרה זמינה עבורם, אך מעודד אותם לקחת את הצעד הראשון ולנסות קודם כל לבד. האיזון הזה הוא קריטי למען פיתוח יכולת פתירת הבעיות של הילדים וחיזוק עצמאותם. המסר שעובר לילדים הוא שזה בסדר לבקש עזרה אחרי שניסו ולא הצליחו, וזה שיעור חשוב שיסייע להם גם בלימודים וגם בהתפתחותם האישית.

4. ״כבר הסברתי לך איך לעשות את זה״

המשפט הזה נשמע מאשים ועלול לגרום לילדים לחוש חוסר מסוגלות או שהם שכחנים, זאת על אף שהם נמצאים בתהליך למידה וזה בסדר לבקש תזכורת. הוא מדגיש לילדים את כישלונם בצבירת ידע במקום לרכז אותם בהזדמנות ללמוד דברים חדשים. בסופו של דבר זה עלול להפחית את המוטיבציה שלהם לשאול ולברר מה שאינם יודעים, אפילו אם לא קיבלו הסבר קודם לכן.
משפטים מזיקים שהורים אומרים לילדים: אבא עוזר לבנו לכתוב

החלופה המומלצת: ״בוא/י אני אראה לך דרך נוספת״

הילדים שלכם למדו את מה שכבר העברתם להם, אך יתכן שהם מתקשים בכך או בזכירת הפתרון שהצעתם. יתכן גם שסגנון הלמידה שלהם שונה מזה שחשבתם, ושהדרך שלימדתם בה לא מתאימה להם, לכן תפקידכם הוא להציע דרך חלופית ולא להטיל את האשמה על הילדים. הגישה הזו תראה לילדיכם שחשוב להתמיד ולא לוותר, ושתמיד יש כמה פתרונות לאותה הבעיה, וזה חלק מתהליך הלמידה. זה גם מעודד את הילדים לשמור על ראש פתוח וללמוד מבלי לחשוש מפני שיפוטיות או כישלון אם לא הבינו את הנושא בפעם הראשונה.

5. ״אני צריכ/ה להפריד ביניכם?״

השאלה הזו מרמזת על איום או עונש שעומד להגיע, מה שעלול להגביר את רמות החרדה והמגננה של ילדיכם. המטרה שלכם היא להפסיק את ההתנהגות הנוכחית מיד ובאותו הרגע, אך גם אם תשיגו פתרון מהיר, זה לא יסייע לכם לפתור את הבעיה לטווח ארוך וללמד את ילדיכם כיצד לפתור סכסוכים ומריבות באופן עצמאי.
משפטים מזיקים שהורים אומרים לילדים: אימא מתוסכלת ומעלה ילדים רבים עם כריות

החלופה המומלצת: ״יכול להיות שאתם צריכים הפסקה?״

שאלה שכזו מאפשר לילדיכם לשקול את רגשותיהם ולהרהר בנוגע למצב שבו הם נמצאים. זה מסית את הפוקוס לוויסות עצמי – יכולת שחשובה מאוד לילדים לצורך ניהול הרגשות שלהם והאינטראקציה שהם מקיימים עם ילדים אחרים. באופן שכזה אתם מעודדים את ילדיכם לקחת אחריות על הרגיעה העצמית שלהם, מה שיסייע להם בהמשך לשפר את היכולות החברתיות שלהם.

6. ״תפסיק/י לבכות!״

הפקודה הזו שוללת מילדיכם את הזכות לחוות תחושות שליליות, מה שעלול לגרום להם להאמין שתחושות כמו עצב או תסכול הן לא מקובלות. בסופו של דבר זה עלול לפגוע בהתפתחות הרגשית של ילדיכם ויכולתם להתמודד עם רגשותיהם, כמו גם להיפתח בפניכם ולדבר על תחושות שליליות.
משפטים מזיקים שהורים אומרים לילדים: אימא מול ילד שבוכה

החלופה המומלצת: ״זה בסדר לבכות״

משפט שכזה מאשר את התחושות שהילדים חווים, ומראה להם שמה שהם מרגישים זה טבעי ונורמלי לחלוטין. זיהוי הרגש שהם חווים ללא שיפוטיות מאפשר לילדים לחוש ביטחון בסביבתכם, וגם מסייע להם ללמוד לעבד את רגשותיהם ולהסביר אותם לכם ולעצמם בצורה יעילה יותר, מה שהכרחי לפיתוח האינטליגנציה הרגשית שלהם.

7. ״יש לך שאלות?״

אמנם נוסח שכזה נאמר בניסיון לסייע לילדים לחדד את הידע שלהם, אך השאלה הזו רחבה מדי ולא מזמינה כל כך עבור ילדים ביישנים או בעלי ביטחון עצמי נמוך. היא שמה את הנטל כולו על הילדים בזיהוי מה שמבלבל אותם, מה שעלול להיות קשה עבורם, במיוחד אם הם לא יודעים במאה אחוז כיצד לבטא את מחשבותיהם ולא מבינים בעצמם מה הם לא מבינים.
משפטים מזיקים שהורים אומרים לילדים: אימא נותנת כיף לילד

החלופה המומלצת: ״אילו שאלות יש לך?״

זה שינוי קטן, אך משמעותי, כי משפט שכזה מראה מראש שאתם משערים שיש לילדים שאלות, וזה מפחית את ההססנות שלהם להציף קשיים ומעודד אותם לחשוב על מה שלדעתם מצריך הבהרה. זה גם מראה לילדים ששאילת שאלות זה דבר נכון ומקובל, ושזה תהליך שטבעי ללמידה.

8. ״את/ה בסדר?״

בעוד שהמשפט הזה בא בדרך כלל כדי להראות דאגה מצדכם, הוא כמעט שולל את היכולת של ילדיכם לבטא רגשות אחרים, כי הוא גורם להם להרגיש שהם והדברים שהם חווים, פחות חשובים מאשר להרגיש "בסדר". זה עלול לגרום להם שלא לבטא תחושות אי נוחות או כאב שהם אכן חווים, וזה ממש לא המטרה שלכם.
משפטים מזיקים שהורים אומרים לילדים: אימא שמה פלסטר לילד

החלופה המומלצת: ״איך את/ה מרגיש/ה?״

השאלה הזו מראה דאגה כנה מצדכם ומעודדת את ילדיכם לבטא את מה שהם מרגישים בצורה מלאה. זה גם מסייע לילדים לפתח את אוצר המילים הרגשי שלהם ולהבין את רגשותיהם טוב יותר, וחשוב יותר מכל, זה יספק לכם את התשובה שאתם באמת מעוניינים בה.

9. ״זה לא כזה קשה״

המשפט הזה עלול לגרום לילדיכם להרגיש חוסר מסוגלות, או שהם טיפשים אם הם לא מצליחים לבצע מטלה מסוימת או להתגבר על אתגר כלשהו. זה גם מפחית את החשיבות של המאבק שהם חווים, מה שעלול לגרום להם לוותר רק מכיוון שהם מרגישים שאין ביכולתם להצליח אם משהו לא בא להם בקלות. הם פשוט יחושו שמשהו לא בסדר אצלם.
משפטים מזיקים שהורים אומרים לילדים: אימא מלמדת ילדה לקרוא

החלופה המומלצת: ״את/ה יכול/ה לעשות דברים קשים״

המשפט הזה מעודד את ילדיכם לפתח חוסן נפשי וגישה חיובית בנוגע לאתגרים. זה מלמד את הילדים שזה בסדר להתקשות בדברים, אך מאמץ ונחישות יכולים לסייע להם להתגבר על הקשיים. זה משפט שתומך בילדים ומדגיש את החשיבות של ההשקעה שלהם להמשיך לנסות, מה שיסייע להם רבות בהמשך החיים, כי יהיו עוד הרבה דברים שיתקשו בהם אך חבל שיוותרו מהר, בין אם הם קלים לאחרים ובין אם הם באמת קשים לכולם.

10. ״אנחנו לא מדברים ככה!״

המשפט הזה מעביר ביקורת על המילים שיוצאות מהפה של הילדים, מה שעלול לגרום להם לחוש אשמים או נבוכים, זאת מבלי להבין מה עשו לא בסדר או כיצד לתקן את הטעות שעשו. בסופו של דבר תצטרכו לחזור על נזיפה שכזו פעם אחרי פעם, כי המילים של הילדים שלכם לא ישתנו אם לא תסבירו את עצמכם.
משפטים מזיקים שהורים אומרים לילדים: אימא גוערת בביתה

החלופה המומלצת: ״תשתמש/י במילים יפות יותר בבקשה״

ההוראה הזו מבהירה לילדים מה מצופה מהם, ומלמדת אותם על הכוח שיש למילים שלהם ועל החשיבות בביטוי עצמי באופן חיובי ומכבד. זה מעודד את הילדים להשתמש במילים יפות, מה שאוטומטית מונע מהם להשתמש במילים שאינן יפות, וגם מעודד פיתוח אמפתיה, כמו גם יכולת לתקשר עם אחרים באופן מכבד שיעזור להם יותר להשיג את מטרותיהם.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.