print header

השפעותיה של המוסיקה

עם או מבלי שנרגיש בכך, המוסיקה מלווה אותנו ברוב שעות היום, אם דרך שירים, מנגינות, תפילות, פרסומות, ג'ינגלים, אותות המחשב, קולות הרחוב או נעימות שמתנגנות בתוכנו. כמעט לעולם לא נעצור ונחשוב מדוע צירוף מסוים של תווים גורם לנו רוגע ואחר גורם שמחה. מדוע מנגינה מסוימת מדרבנת אותנו לפעילות גופנית מואצת ואחרת להזיל דמעה. אך השאלה הגדולה ביותר היא: עד לאן יכולה להגיע השפעתה של המוסיקה על חיינו?

מוסיקה סובבת אותנו בהרבה מאוד תחומים שונים בחיים. האזנה למוסיקה יכולה לשפר את המצב הנפשי, ואפילו לעיתים גם לחזק את הבריאות בנוסף לכך.
האם אי פעם תהיתם מדוע נמשכתם לחנות בגדים כאשר לא הייתה לכם כוונה להיכנס אליה מלכתחילה? האם אתם מוצאים את עצמכם לפעמים נוהגים בלי כוונה מהר יותר ללא סיבה כלשהי? בשני התרחישים, המוסיקה המתנגנת יכולה להיות גורם התורם לכך, אף על פי שזה מתרחש ברמה התת-הכרתית.
זה נשמע הגיוני בהחלט. שיר מהדהד בחנות, אולי אפילו מנגינה מוכרת, יכול לא רק למשוך אתכם פנימה, אלא אף להשאיר אתכם בחנות זמן ארוך יותר ממה שתכננתם. שיר עם מקצב מהיר המתנגן ברדיו שבמכונית שלכם יכול לגרום לכם להאיץ את המהירות מבלי להיות מודעים לכך.
המוסיקה סובבת אותנו בתחומים שונים בחיים. מסרים תת-הכרתיים יכולים לעורר רגשות, לעורר השראה, לעזור לנו להירדם, לדחוף אותנו לקצה יכולתנו בחדר הכושר, לעזור לריכוז שלנו ועוד ועוד.

השפעת המוסיקה על המצב הנפשי ותהליכי ריפוי בגוף.

למוסיקה יש השפעה חזקה על מצב הרוח ועל הרגשות, ובכך היא יכולה להשפיע פסיכולוגית על המאזינים. מוסיקה היא דרך תקשורת, צורת ריפוי וצורת ביטוי אצל אמנים ומאזינים.

למלודיות ומקצבים יש תוכן עמוק יותר מאשר שירה וקול. נעשה שימוש במוסיקה כבר לפני מאות שנים לסיוע בריפוי ולשליטה בכאב. שימוש משמעותי במוסיקה נעשה במלחמת העולם השנייה במטרה לעזור לחיילים המשוחררים להתמודד עם הלם קרב, להילחם בסיוטי הלילה ונדודי שינה ולהרגיע חרדה.

 

האזנה למוסיקה ושירה לאחר שבץ מוחי, מועילה לתהליך ההחלמה ומסייעת לשיקום יכולת הדיבור ולזירוז שיקום תפקודי המוח - אלה הם עוד מחקרים שהתבצעו בארץ ובחו"ל.

מוסיקה יכולה לעזור לסובלים מחרדה ודיכאון להתמודד עם ההפרעות הנפשיות שלהם, במקום להסתמך על מתן מרשמי תרופות בלבד. הקליניקה הראשונה לתרפיה במוסיקה נוסדה בשנת 1950 וכיום קליניקות של תרפיה במוסיקה נפוצות בכל העולם. הן מוכיחות כי מוסיקה יכולה להוות חלק חיוני בבריאות וברווחה המנטאלית של האדם.

על ידי שמיעת מוסיקה מרגיעה כל בוקר וערב, אנשים הסובלים מלחץ דם גבוה יכולים להוריד את לחץ הדם ולשמור עליו בגבולות הנורמה. על פי מחקר שדווח בכנס של האגודה האמריקנית ליתר לחץ דם שהתכנסה בניו אורלינס, האזנה של 30 דק' ביום למוסיקה קלאסית, עשויה להפחית את לחץ הדם באופן משמעותי.

מוסיקה יכולה לעזור לסובלים מכאבי ראש כרוניים ומיגרנה בכך שהיא מפחיתה את עוצמת, תדירות ומשך כאבי הראש.

יישום פרקטי נוסף של מוסיקה כתרפיה הוא בעת לידה. מעודדים אימהות הרות ליצור דיסק של שירים אהובים כאמצעי להסחת דעת בזמן הלידה.

סר א. האנט אמר: "מוסיקה היא רפואה ללב שבור" והתכוון שהיא יכולה להרגיע עצבות. הוא לא חלם שבעוד מס' שנים (2008) בארה"ב, באונ' מרילנד, יגלה ד"ר מייקל מילר, על סמך מחקר, שאדם המקשיב למוסיקה האהובה עליו, אכן תשפר את תפקוד ליבו. מסתבר שלהקשבה של 30 דק' ביום למוסיקה אהובה, יש גם סגולה להרחיב ולנקות את כלי הדם. באותו מחקר גילו שהקשבה במשך שעה למוסיקה מלחיצה או מעצבנת גרמה לעורקי הנבדקים להתכווץ ב-6%, ברמה שדומה בהשפעתה לאכילת המבורגר גדול.

סרטים וטלוויזיה הם דוגמה מצוינת לדרך בה משתמשים במוסיקה כדי לעורר רגשות ומצבי רוח, כך שהצופים יכולים לחוש את הסצנות. שימו לב לנשימתכם ולפעימות לבכם בפעם הבאה שאתם צופים בסרט וראו כיצד גופכם מגיב אוטומטית למוסיקה.

השפעות נוספות של המוסיקה:

מוסיקה משפרת את ביצועי המוח והזיכרון.
כוחה של המוסיקה על הזיכרון הוא מסקרן למדי. המוסיקה מפעילה את המוח הימני ולמידה מפעילה את המוח השמאלי. פעולה מקבילה של מוח ימין ומוח שמאל מביאה למקסימום שמירת מידע. האזנה למוסיקה גורמת גם להיזכר במידע. החוקרים הראו כי סוגים מסויימים של מוסיקה משמשים כ"מפתחות" על מנת לזכור דברים מסויימים. למידה תוך שמיעת מוסיקה מסויימת יכולה להועיל בשליפת המידע כאשר המוסיקה מתנגנת ברקע.

מוסיקה משפרת את הריכוז ותשומת הלב.
מוסיקה קלה או קלאסית מרגיעה ומשפרת את משך ועוצמת הריכוז בכל קבוצות הגילאים ורמות היכולת. לא ברור איזה סוג של מוסיקה עדיף, אך מחקרים רבים הראו השפעה רבה של המוסיקה על הריכוז.

מוסיקה משפרת את תנועות הגוף ואת הקואורדינציה.
מוסיקה מפחיתה את מתח השריר ומשפרת את תנועת הגוף. מוסיקה עשויה למלא תפקיד חשוב בפיתוח, שמירה ושחזור התפקוד הגופני בשיקום של אנשים עם הפרעות תנועה.

מוסיקה מפיגה עייפות.
האזנה למוסיקה קצבית יכולה להיות דרך מצויינת להכניס אנרגיה לגוף. מוסיקה יכולה להיות דרך מצויינת להפיג עייפות הנגרמת מעבודה ממושכת ומונוטונית.

מוסיקה משפרת את הפרודוקטיביות.
על פי דיווח ב-Journal Neuroscience, היכולת של האדם לזהות דימויים חזותיים, כולל אותיות ומספרים, מהירה וטובה יותר כאשר הוא מאזין למוסיקה קלאסית המתנגת ברקע.

 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.