print header

כל האמת על הברזל שאנו צורכים

אחד המינרלים החשובים ביותר אותו אנו מקבלים דרך המזון שלנו הוא הברזל. מחסור בברזל היא אחת הבעיות הנפוצות ביותר בישראל, אך למרבה המזל ניתן לטפל בה באמצעים טבעיים. אנשים רבים מאמינים כי הדרך הטובה ביותר להגביר את כמות הברזל בגוף היא על ידי אכילת בשר, אך המידע שבכתבה הבאה ישפוך קצת אור על האמת שמאחורי הברזל שאנו צורכים.

עובדות ברזל

מזונות עשירים בברזל

 

למה אנחנו צריכים ברזל?

הברזל הוא יסוד טבעי, הממלא תפקידים רבים וחשובים בגופנו. הברזל מצוי בגוף בכדוריות הדם האדומות, במח העצם, ברקמות השריר האדומות, בטחול ובכבד. בין התפקידים השונים שממלא הברזל בגוף ניתן לציין כמה עיקריים:
  • הברזל הוא חיוני להובלת החמצן לתאי הגוף השונים.
  • לברזל תפקיד חשוב בשמירה על פעילותה התקינה של המערכת החיסונית.
  • הברזל עוזר לגוף להתגונן מפני רעלנים שונים.
  • הברזל תורם לייצור כדוריות הדם האדומות ואנזימים מסויימים.


כיצד נדע לזהות מחסור בברזל?

מחסור בברזל הוא בעיה נפוצה במיוחד בקרב נשים בגיל הפוריות, בעקבות אובדן הדם במהלך המחזור החודשי. הבעיה נפוצה גם אצל קשישים, בעקבות ירידת כושר ספיגת הברזל בגוף, ואצל תינוקות, בעקבות תזונה המבוססת בעיקר על חלב אם, שהוא דל בברזל. אנשים רבים מאמינים כי דיאטה צמחונית מובילה בהכרח לחוסר בברזל, אך כפי שיתגלה בהמשך הכתבה, מקורות צמחיים רבים הם עשירים בברזל, ונחשבים לכמה ממקורות הברזל העיקריים בישראל.
 
למחסור בברזל יש כמה השפעות על הגוף, אותן ניתן לזהות בעזרת הסימנים הבאים:
  • עייפות
  • בעיות ריכוז
  • קוצר נשימה
  • חיוורון
  • כאבי שרירים תכופים
  • ציפורניים שבירות
  • נשירת שיער

עובדות ברזל

נשירת שיער היא אחד המאפיינים של מחסור בברזל

 

מה ההבדל בין מקורות הברזל השונים?

את הברזל אנו יכולים לספק לגוף שלנו מן החי, וכמו כן ממקורות צמחיים. האמונה הרווחת היא כי רק המקורות הבשריים הם מקורות טובים לברזל, וכי דיאטה צמחונית תגרום בהכרח למחסור בברזל. האמת לגבי תכולת הברזל במקורות השונים נטועה בהבדל ביניהם. 
 
ההבדל בין שני המקורות השונים לברזל הוא שברזל שמקורו מן החי נספג בגוף יותר טוב מאשר ברזל שמקורו מן הצומח, אך חשוב לציין שהבשר המצוי בישראל לא נחשב לעשיר במיוחד בברזל, זאת כיוון שהברזל מצוי בעיקר בדם החיה, ואילו הבשר בישראל הוא בשר מוכשר, בו כמעט ולא נשאר דם, עקב טיפול בכמויות גדולות של מלח. 
 
יש הטוענים כי צריכה מופרזת של ברזל שמקורו מן החי יכולה להביא לעודף צריכת ברזל, בעקבות אי היכולת של הגוף לבדוק כמה ברזל נספג בו, בנוסף לכושר הספיגה המוגבר של ברזל שמקורו מן החי. הברזל הוא חומר מחמצן בגוף, מאותם חומרים שבגללם אנו דואגים לצרוך גם אנטי אוקסידנטים (נוגדי חמצון, בעברית), אשר פועלים נגד פעולת החמצון, הפוגעת בין השאר ביעילות כלי הדם ולתהליכי הזדקנות שונים.
 

מה הם המקורות הטובים ביותר לברזל?

למרות שהמזונות העשירים ביותר בברזל הם בשריים, מקורות אלה מכילים גם שומן רווי וקלוריות רבות. המקורות הצמחיים לברזל, שחלקם נחשבים לעשירים לא פחות מהמקורות הבשריים, מכילים בנוסף לכמות הברזל הנכבדת גם סיבים תזונתיים, ויטימינים ומינרלים חיוניים, כמו כן הם מכילים גם פחות קלוריות. הטבלה הבאה מרכזת כמה מהמקורות המומלצים ביותר לברזל.

עובדות ברזל

* כל הערכים הם לפי מנות בגודל 100 גר', אלא אם כן צוין אחרת.

 

כפי שניתן לראות בטבלה, המזונות המספקים את כמות הברזל הגדולה ביותר (לפי אחוז מהתצרוכת היומית בדיאטה של 2,000 קלוריות יומיות) הם לא בהכרח מקורות מן החי, אלא דווקא דגנים, קטניות וירקות ירוקים.

שימו לב כי פרט לעובדה כי המקורות הצמחיים זכו למקום של כבוד בראש הטבלה, הם גם המזונות אשר מכילים כמות מועטה בלבד של שומן רווי ולעומת זאת הם מכילים כמויות גדולות של סיבים תזונתיים, מינרלים וויטמינים נוספים. המקורות הבשריים עשירים גם הם, אך הם עשירים בעיקר בקלוריות ובשומנים.
 

מה ניתן לעשות כדי לשפר את צריכת הברזל?

למרות שהמקורות הצמחיים לברזל הם בריאים יותר, יכולתו של הגוף שלנו לספוג את הברזל שהוא מקבל מהם היא נחותה מזו של יכולת ספיגת הברזל שמקורו מן החי. למרבה המזל, יש כמה דברים שניתן לעשות כדי לשפר את יכולת ספיגת הברזל הטבעית של הגוף. הפתרונות הטבעיים הבאים מתאימים לכל מי שמסתמך על תזונה צמחית בלבד, אך הם מומלצים גם לאוכלוסיות הסיכון המאופיינות ברמות ברזל נמוכות (נשים, תינוקות וקשישים).
 
1. חכו עם הקפה
הטאנינים, שהם החומרים המעניקים לקפה, לתה ולקקאו את התחושה העפיצה שלהם, נמצאו כאחד הגורמים העיקריים לפגיעה ברמת הספיגה של הברזל בגוף. יש לחכות לפחות חצי שעה לפני ואחרי הארוחה לפני שאנו שותים כוס תה או קפה, כדי לא להפריע לגוף לספוג את מלוא תכולת הברזל.

עובדות ברזל

המשקאות המכילים טאנינים הם קפה, תה, שוקו ויין.

 
2. קינוח טבעי 
ויטמין C, כמו גם עוד כמה חומרים טבעיים המצויים בפירות, נמצא כאחד החומרים המשפרים בצורה משמעותית את יכולתו של הגוף לספוג ברזל מהמזון אותו אנו צורכים. הקפידו לסיים את הארוחה עם כמה פלחי תפוז, תפוח, אפרסק או תותים, כדי להעניק לגוף את מנת הויטמין C שתעזור לו לספוג את מלוא תכולת הברזל.

עובדות ברזל

פלחי תפוז הם קינוח טבעי, טעים ומועיל במיוחד.

 
3. השרו את הקטניות
תהליכי ההשרייה, ההנבטה והבישול של הקטניות השונות מעלות את כושר הספיגה של הברזל בגוף, ולכן חשוב תמיד להשרות ולהנביט את הקטניות לפני האכילה. אנשים רבים נמנעים מתהליך ההנבטה מתוך אמונה שזה לוקח זמן, אך למען האמת זהו תהליך פשוט למדי. לחצו כאן כדי ללמוד כיצד להנביט את הקטניות ולהנות מספיגת ברזל משופרת.

עובדות ברזל

גרגרי חומוס מונבטים.

 
מקור: עידית נמרודי
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.