print header

טיפים ושיטות מתקדמות לשיפור תהליך הלמידה

מי לא מכיר את הלחץ הגדול של הלילה שלפני מבחן גדול או הצגה של פרויקט חשוב בעבודה? פעמים רבות אנחנו נראה את ילדינו לומדים את החומר עד לרגע האחרון, או במקרים אחרים הולכים לישון ברוגע כי הם שיננו את החומר במהלך כל היום, אבל לא באמת למדו. שתי שיטות הלימוד האלו הן אולי הנפוצות ביותר, אבל הן גם הכי פחות יעילות. בפעם הבאה שאתם או ילדיכם צריכים ללמוד לקראת מאורע חשוב, זכרו את הטיפים הבאים שישפרו בצורה משמעותית את תהליך הלמידה.
 
שיפור למידה
 
לפני שניכנס לעובי הקורה ונתייחס לשיטות הלמידה עצמן, חשוב להבין שלמרכיבים חיצוניים יש השפעה עצומה על יכולת הלמידה והזיכרון. עובדה זו תקפה לגבינו, ותקפה כפליים לגבי ילדינו. בשל כך יש להתייחס למספר מרכיבי מפתח לפני שמתחילים ללמוד. כל העצות מנוסחות ומכוונות לכך שתוכלו לעזור לילדים שלכם ללמוד, אבל הן יכולות לתרום ליכולת הלמידה של כל אדם, בכל גיל. 
 

סביבת עבודה

 
לסביבה שבה הילדים שלכם נמצאים יש השפעה אדירה על היכולת שלהם להתרכז וללמוד בצורה יעילה. בין שמדובר בשולחן לימודים ייעודי, ישיבה על המיטה או לימודים בסלון, יש מספר קווים מנחים שהקפדה עליהם תשפר משמעותית את חווית הלמידה.
 
  • סביבת הלמידה צריכה להיות נוחה ורגועה, אבל לא יותר מדי נוחה שכן במצבים כאלו הרבה יותר קל לעזוב את הספרים ולהירדם. רצוי להשקיע בכיסא נוח ובשולחן גדול מספיק בשביל כל חומרי ועזרי הלימוד.
  • קשטו את סביבת העבודה בתמונות ובחפצים מעוררי השראה. תמונה של מקום החופשה אליו המשפחה תצא בסוף שנת הלימודים, ציטוטים מעוררי השראה ואפילו תמונות של אירועי ניצחון מהעבר יכולים לשמור על רמות מוטיבציה וריכוז גבוהות.
  • העלימו גירויים חיצוניים שעשויים לגרום למתח או להסחות דעת. בין השאר רצוי לסגור חלונות כדי לצמצם רעשים וריחות חיצוניים, לכבות את הטלוויזיה והרדיו שמרעישים ברקע, להשתיק או לכבות טלפונים ולדאוג לכך שכל מי שעשוי להפריע יודע שזהו זמן למידה.
  • מחקרים רבים קבעו שצבעים כהים (שחור, אפור וחום) מפחיתים את יכולת הלמידה, ואילו צבעי ירוק וכחול עדינים מרגיעים את המוח ומאמצים פחות את העיניים. וודאו שסביבת הלימוד עשירה בצבעים ה"טובים" ולא כוללת הרבה "רעים".
  • וודאו שיש בסביבת הלימוד את כל מה הילדים צריכים למשך הזמן הקרוב. במקרים רבים התירוץ להפסקת הלימודים הוא רעב או צמא, וניתן לנטרל את התירוץ הזה בפשטות. הקפידו על הימצאות בקבוק מים בסביבת העבודה, הדליקו את האור גם אם עוד יש שמש בחוץ, הניחו מעיל על משענת הכיסא למקרה שיהיה קר או מאוורר לצדכם במקרה של יום חם, ודאגו לכך שיהיה באזור חטיף בריא להרגעת תיאבון פתאומי. 
שיפור למידה
Eustaquio Santimano
 
צורת חשיבה
 
חשוב מאוד לעודד את הילדים שלנו לגשת ללימודים שלהם עם קו מחשבה חיובי שיעזור להם לשמור על גישה אופטימית. כמו כל דבר אחר בחיים, כאשר מתחילים ללמוד במצב רוח רע הדבר יגרום לכך שגם נלמד בצורה רעה.
  • עבור רוב האנשים, הזמן המומלץ ללמידה רצופה הוא בין שעה לשעתיים. אחרי פרק הזמן הזה המוח זקוק למנוחה, והתעקשות על המשך הלמידה עלול לגרום ליותר נזק מתועלת.
  • לחץ הוא אחד הגורמים המזיקים ביותר לתהליך הלמידה. ככל שהילדים יתחילו ללמוד יותר מוקדם, כך יהיה להם יותר זמן, פחות עומס ויותר סיכוי ללמוד את כל החומר בקצב שלהם ובצורה יסודית.
  • הלמידה היא לא המטרה, אלא היא רק תהליך שיש לבצע בדרך ליעד חשוב יותר. ברגע שהילדים שלכם יבינו שהישיבה והלמידה אינן מטרות בפני עצמן, המוח שלהם יפנים את המידע שהם לומדים בצורה טובה יותר. ילדים שלא מבינים את ההבדל החשוב הזה נוטים לשכוח את מרבית החומר שהם למדו זמן קצר אחרי שהפסיקו ללמוד, מפני שהמוח שלהם חושב שהם סיימו את המשימה שלהם.
  • חשיבה חיובית מובילה לתוצאות חיוביות. כל מי שלומד חומר חדש או מתכונן למבחן חייב להאמין בעצמו ולהבין את העיקרון החשוב הזה. אדם שלומד מתוך מחשבה שייכשל בעצם מאותת למוח שלו שהוא לא באמת צריך לזכור את המידע שהוא מספק לו, שכן אין לו חשיבות.
שיפור למידה
Jeffrey Smith
 

מה לעשות ומה לא לעשות

 
הפעולות שנעשות לפני ואחרי זמן הלימוד הן בעלות השפעה רבה על היכולת של המוח לזכור מידע לאורך זמן. מחזור השינה, האוכל ואפילו הסביבה החברתית יכולים לשפר משמעותית או לבטל לחלוטין את כל הזמן היקר שהושקע בלימודים.
  • לפני ואחרי הלמידה מומלץ להימנע מהמאכלים הבאים: צ'יפס, סוכרים, לחם לבן, קפאין, מאכלים עשירים בעמילן וארוחות גדולות באופן כללי. אכילתם בדרך כלל יוצרת תחושת עייפות, מקשה על הריכוז ומקהה את החושים.
  • שינה קצרה של חצי שעה אחרי זמן למידה ארוך (3-4 שעות עם הפסקות) יכולה לעזור למוח לזכור את המידע שהוא קיבל בצורה טובה יותר לטווח הארוך. לאחר השינה מעבר זריז על עיקרי המידע שנלמד מחזק בשנית את יכולת השליפה המהירה של החומר מתאי הזיכרון.
  • חטיפים ומאכלים בריאים שיעזרו לשמור על הערנות ולא יפגמו בתהליך הלמידה כוללים בננות, תפוחי עץ, לחם דגנים עם אבוקדו, מספר קוביות שוקולד מריר, דגים וקטניות.
  • חשוב לתת חיזוק חיובי לילד בסיום זמן הלימוד שלו. חיזוק זה יכול להיות מילולי או פרס מוחשי קטן, העיקר שתועבר ההכרה שהוא ביצע מעשה חיובי.
שיפור למידה
 

שיטות למידה

 
עכשיו כשאתם יודעים מהן הדרכים הטובות ביותר להתכונן ולהתנהג על פיהן בזמן הלמידה, הגיע הזמן ללמד אתכם כמה שיטות מפתיעות ויעילות במיוחד לשיפור הלימוד. שיטות אלו יעילות בהרבה מהשינון והחזרה שרוב הילדים והמתבגרים מבצעים כהכנה למבחנים גדולים. ייחודם של הטיפים האלה נמצא לא רק בכך שהם עוזרים לזכור את החומר הנלמד למשך זמן ארוך יותר, אלא בכך שהם גם מקלים על תהליך הלמידה עצמו ואפילו יכולים להפוך אותו למהנה עבור ילדיכם.
 
למידה בעזרת החושים
 
המוח שלנו קולט מידע מכל החושים, גם בזמן שהגוף רק יושב וקורא. קישור בין החומר הנלמד לתחושות טעם, ריח, מגע ושמיעה מספקות חיזוק למידע שנקלט. למשל, בזמן לימוד חומר על נושא מסוים אפשר ללעוס מסטיק בטעם מסוים ולהביא מסטיק זהה ליום הבחינה. ניתן גם לשכב ולשמוע מוזיקה מסוג מסוים בסיום זמן הלימוד, ולהאזין לה שוב ושוב גם במועד מאוחר יותר תוך כדי ניסיון מודע להיזכר בחומר שנלמד.
 
יצירת קישור בין מילים לתמונות
 
האמרה הידועה "תמונה אחת שווה אלף מילים" נכונה במיוחד כאשר רוצים לזכור מידע חשוב, כמו משתתפי מפגש פסגה מפורסם, מבנה של תאים בגוף האדם ואפילו סיפורים תנ"כיים. אם תספקו לילדים שלכם מאגר תמונות גדול שתואם לחומר הלימודי שלהם, הדבר יקל עליהם מאוד וגם יהפוך את הלימודים לחוויה קלילה ומספקת יותר.
 
שיפור למידה
Martin Sharman
 
לימוד אחרים
 
הילד שלכם בדיוק סיים ללמוד במשך כל אחר הצהריים? הציעו לו לשבת למשך 10 דקות וללמד אתכם. אפילו אם החומר כבר מוכר ומובן לכם לחלוטין, הפעולה הזאת תעשה נפלאות לביטחון העצמי של הילד ותעזור לו ולכם לאתר נקודות שבהם יש לחזור וללמוד את הנושא.
 
בניית מאגר קישורים
 
בנוסף ליצירת קישור בין תוכן לימודי וקלט חושי, שיטה נוספת לייעול הלמידה היא יצירת קישורים מחשבתיים בין חלקי מידע שונים מאותו תחום. עודדו את הילדים שלכם ליצור כמה שיותר חיבורים בין נושאי המבחן שהם מתכוננים אליו; ככל שהם יותר יצירתיים יהיה לילדים יותר קל לזכור אותם. 
 
כתיבה – הסתרה – השלמה
 
בעזרת השיטה הזאת הלמידה הופכת למשחק מהנה שיאתגר את הילדים שלכם ויעזור להם ללמוד בצורה ייחודיות ויעילה. למעשה ניתן להשתמש בה בכל גיל וכמעט עבור כל נושא, שכן היא מעודדת את פעולתם של תאי המוח שאחראים על אחסון המידע ו"שליפתו" המהירה. תחילה יש לכתוב את המידע במשפט קצר ומסכם שכולל את החומר שחשוב לבחינה: תאריך, מקום הסבר וכדומה. לאחר מכן יש להסתיר בעזרת חתיכת נייר כ-3/4 מהמידע, ולבחון את היכולת שלכם או של הילד להשלים מחדש את המידע מהזיכרון.
 
 

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.