print header

15 דרכים פשוטות לשיפור ביצועי המוח

המוח האנושי הוא מחשב על במשקל של 3 ק"ג - זהו מרכז הפיקוד והשליטה שמנהל את חיינו ומעורב בכל דבר שאנו עושים, לכן אין שום צל של ספק שחשוב מאוד שנשמור עליו. המוח שלנו קובע את הדרך בה אנו חושבים, מרגישים, מתנהגים, וכמה טוב אנחנו מסתדרים עם אנשים אחרים. המוח שלנו גם קובע איזה סוג של אדם אנחנו - האם אנחנו מתחשבים ומנומסים? או לחילופין גסי רוח? ייעול תפקוד המוח שלכם הוא פעולה הכרחית עבור מיצוי יכולותיכם, בין אם בעבודה, בשעות הפנאי או ביחסים אם האנשים הקרובים אליכם ביותר. לכן מומלץ להכיר את הטיפים הבאים לשיפור ביצועי המוח.

מוח מוקף בזרם חשמלי

 

1. 'הריצו' את תאי המוח שלכם

מחקרים רבים הוכיחו שכאשר אנשים עוסקים רבות בפעילות גופנית, רמת תפקוד המוח משתפרת. מדענים ממכון סאלק למחקרים ביולוגיים בלה-ג'ולה קליפורניה, מצאו כי לעכברים בוגרים שרצו על גלגל ההתעמלות היו פי 2 יותר תאים חדשים בהיפוקמפוס (אזור במוח המעורב בלמידה וזיכרון) לעומת עכברים שלא רצו על גלגל ההתעמלות. החוקרים לא בטוחים מדוע המוח של המכרסמים הגיב לפעילות גופנית בצורה הזו, אבל הם משערים שההתעמלות הפחיתה מתחים וגרמה לשאר תפקודי הגוף, לרבות אלו שמתרחשים במוח, לעבוד ביעילות רבה יותר.

2. אמנו את המוח שלכם

בדיוק כמו פעילות גופנית, גם הפעלת חלקים שונים במוח מאמנת אותם. פרופסור לורנס כץ, ניורוביולוג מאוניברסיטת דיוק, טוען שמציאת דרכים פשוטות להפעלת חלקים שונים במוח שאיננו משתמשים בהם בדרך כלל, מועילה בשמירה על תאי העצב ועל הדנדריטים, שהן שלוחות קצרות הבולטות מתאי העצב המהוות את אמצעי הקלט שלהם. בדיוק כמו שתרגיל משקולות חדש בונה את השרירים שאנו ממעטים להשתמש בהם ביומיום, כך גם ראיית עולם או פעילות פנאי חדשה יכולות לשפר את תפקוד החלקים שנמצאים פחות בשימוש במוח. נסו לחוות טעמים וריחות חדשים, בצעו פעולות עם היד החלשה שלכם, סעו לעבודה בדרכים חלופיות או טיילו במקומות חדשים. בקיצור, נסו לעשות דברים חדשים שיוציאו אתכם מאזור הנוחות שלכם, והמוח שלכם ייהנה ויתחזק.

3. שאלו 'למה?'

המוח שלנו מאוד סקרן אך ככל שאנחנו גדלים ומתבגרים, רבים מאתנו מתעלמים או מתכחשים לסקרנות הטבעית שלנו. הרשו לעצמכם להיות סקרנים ותהו מדוע הדברים קורים בדיוק כפי שהם קורים ושאלו מישהו שיודע. הדרך הטובה ביותר לממש את הסקרנות שלנו היא לשאול "למה?" לפחות 10 פעמים ביום. המוח שלכם יהיה פעיל יותר ואתם תידהמו מכמות ההזדמנויות והפתרונות שיופיעו בחיים ובעבודה שלכם.

4. צחקו

מדענים טוענים שהצחוק טוב לבריאות, כיוון שהוא משחרר אנדורפינים וכימיקלים חיוביים אחרים למערכות שלנו. אמנם אנחנו לא באמת צריכים מדענים שיגידו לנו שצחוק גורם להרגשה מעולה... צחוק הוא ממש כמו הטענה מהירה של אנרגיה למוח שלנו. לחצו כאן כדי לקרוא על היתרונות הרבים של הצחוק.

צילום של מוח

 

5. אכלו דגים

חומצות שומן אומגה 3, הנמצאות באגוזי מלך, זרעי פשתן ודגים שומניים, ידועות כבר זמן רב כמועילות לפעילות הלב. מחקר שנערך לאחרונה מצא שחומצות שומן מסוג אומגה 3 הן גם בריאות מאוד למוח, ולא רק בגלל שהן משפרות את תפקוד מערכת מחזור הדם שמספקת חמצן למוח. מתברר שביכולתן של התרכובות המועילות האלו גם לשפר את תפקוד הממברנות המקיפות את תאי המוח וכך לשפר גם את תפקודו הכולל.

6. היזכרו

קחו אלבום תמונות ישן או אפילו את ספר המחזור שלכם מהתיכון והקדישו להם כמה דקות של בחינה מעמיקה. המוח שלנו הוא מכונת זיכרון, אז תנו לו הזדמנות לעבוד קצת ובלו קצת זמן עם הזיכרונות שלכם. דפדפו בין התמונות ונסו להיזכר בשמות של האנשים, בחוויות שחלקתם איתם וברגשות שאתם חשים כלפיהם. לאחר זמן מה תגלו שתהליך שליפת הזיכרונות מתבצע הרבה יותר מהר גם כאשר אתם מביטים על אלבום ישן או בכלל כשאתם מנסים להיזכר בדבר מה שהייתם בטוחים שכבר שכחתם.

7. הפחיתו את צריכת השומן הרע

האם שומנים "רעים" יכולים להשפיע לרעה על תפקוד המוח שלנו? כאשר חוקרים מאוניברסיטת טורונטו סיפקו לחולדות דיאטה של 40% שומן, התפקוד המנטלי של החולדות ירד, כולל הזיכרון, כושר ההתמצאות במרחב ויכולת הלמידה. הבעיות החמירו עם תזונה עשירה בשומן רווי, המצוי בעיקר במוצרי חלב ובשר. ההשערה היא ששומן עלול להפחית את זרימת הדם למוח, דבר שפוגע באספקת החמצן והגלוקוז לעצבים. זה לא אומר שצריך להפסיק לצרוך שומנים, פשוט צריך לדעת איזה סוג של שומנים לצרוך, ובאיזו כמות. שומן חד-בלתי-רווי, שמקורו בעיקר בצומח, בריא מאוד לגוף ומקושר לבריאות ואריכות ימים, תוכלו לקבל אותו מדגים, שמן זית, אגוזים, אבוקדו וזרעים.

8. הפעילו את המוח

חלקינו אוהבים פאזלים, חלקינו תשבצים, וחלקינו מעדיפים חידות היגיון - הסוג לא משנה. העיקר שתפתרו דברים קשים ומאתגרים. פתירת בעיות בזמנכם הפנוי זו דרך מצוינת להפעיל את המוח ולשמור אותו במצב מעולה.

ציור שממחיש את ההבדלים בין המוח הימני לבין השמאלי

9. שמעו מוזיקה

לפני עשור, פרנסס ראושר, פסיכולוגית מאוניברסיטת ויסקונסין שבארה"ב, ועמיתיה פרסמו תגלית מדהימה. הם גילו שהאזנה למוצרט משפרת את החשיבה המתמטית והמרחבית של המאזינים. אפילו חולדות רצו טוב ומדויק יותר במבוך לאחר ששמעו מוצרט. כמה שנים לאחר מכן, ראושר דיווחה שבקרב החולדות נראה שהאזנה למוצרט מעוררת פעילות בשלושה גנים המעורבים בהעברת אותות במוח. לא מדובר רק במוצרט, המוזיקה בכלל טובה לבריאות שלנו באופן כללי ולזו של המוח שלנו באופן פרטני. האזינו למוזיקה שאתם אוהבים מתי שאתם יכולים, זה הרבה יותר חשוב משחשבתם עד היום!

10. שפרו את המיומנות שלכם בדברים שאתם כבר עושים

חזרה על פעולות שגרתיות שהמוח שלכם כבר רגיל לעשות לא מאמצת את המוח שלכם. יחד עם זאת אין שום סיבה שלא תשדרגו או תשנו אותה קלות וכך תיצרו קשרים חדשים בין עצבים במוח שלכם ותשפרו את יכולותיו. בנוסף, אתם תגלו שהשינויים האלו גם לרוב ישפרו את המיומנות שלכם בדברים שאתם רגילים ואוהבים לעשות.

11. הפחיתו את צריכת האלכוהול

יש הטוענים שאלכוהול הורג תאים במוח, אבל המציאות היא קצת יותר מסובכת. מחקר שנערך בקרב 3,500 גברים יפניים גילה כי לגברים ששתו במתינות (במקרה זה, מדובר במשקה אחד ליום), היה תפקוד קוגניטיבי טוב יותר מאשר לאלה שלא שתו כלל. כצפוי, התפקוד הגרוע ביותר נצפה בקרב אלה ששתו כמות גבוהה יותר. ממצאי מחקר נוסף שבדק את הקשר בין אלכוהול ותפקוד המוח גילו שלחולדות שקיבלו כמות גדולה של אלכוהול היו פחות תאים חדשים בהיפוקמפוס מיד לאחר השתייה ואף חודש לאחר מכן. הדבר הצביע על כך שהאלכוהול לא רק פוגע במוחן של החולדות, אלא אף מונע ממנו לתקן את עצמו גם בשלב מאוחר יותר. לפיכך בהחלט כדאי להפחית את צריכת האלכוהול שלכם ולצרוך אותו בכמות מתונה.

12. שחקו

מצאו זמן כדי לשחק, ואפילו פנו זמן כדי לשחק. שחקו קלפים, משחקי וידאו, משחקי קופסה או כל משחק שאתם אוהבים - העיקר שתשחקו. זה טוב להרגשה הכללית וטוב למוח משום שמדובר בפעולה שמעודדת חשיבה בצורה אסטרטגית ומציבה אותנו מול בעיות שלא ניתקל בהן בחיי היומיום שלנו.

תמונה של תאי עצב

13. שנו על זה

זמן השינה המומלץ לאדם בוגר הוא 7-8 שעות. השינה חיונית ביותר לבריאותנו ואף לתפקוד התקין של המוח. בזמן השינה, המתווכים העצביים במוח מפחיתים את פעילותם, והסף שלהם מתאפס ושב לרמה הנורמלית והרגילה. בנוסף, בזמן השינה רדיקליים חופשיים המצטברים במוח במהלך היום מנוקים על ידי אנזימים מיוחדים, ורשתות תאי העצב מסתדרות מחדש.

14. התרכזו

ריכוז יכול לשפר את כוח המוח. למדו להבחין מתי דעתכם מוסחת, ונסו להיפטר מגורם ההפרעה. לדוגמה, אם אתם צריכים לבצע שיחת טלפון חשובה, המחשבה על כך יכולה להעסיק אתכם רבות ולגרום לכם לא לחשוב בבהירות. נסו לעשות את שיחת הטלפון מהר ככל הניתן על מנת שתוכלו לשוב ולהתרכז. עצרו את שטף החיים מדי פעם כדי לשאול את עצמכם "מה יושב לי על הראש?". זהו את הגורמים המפריעים והתמודדו איתם.

15. לימדו מילה חדשה כל יום

קיים קשר חזק בין אוצר מילים ואינטליגנציה. כשיש לנו מילים חדשות באוצר המילים, המוח שלנו יכול לחשוב בדרכים חדשות עם ניואנסים רבים יותר בין רעיונות שונים. זוהי דרך עוצמתית במיוחד להמריץ ולשפר את פעילו המוח שלנו.

מקור: מינה ארנוביץ'
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.