print header

5 מאבקים עם הילדים שתוכלו למחוק מחייכם

כל הורה מכיר את המצב הבא: אתם יוצאים עם ילדכם בן השנתיים לחנות צעצועים כשהמטרה היא לקנות מתנת יום הולדת לילד אחר, אולם הוא מסרב לעזוב את החנות מבלי שנקנה גם לו צעצוע. אם נשים לרגע בצד את העובדה שרעיון שכזה מועד להציב בפנינו קושי, יש להבין את הילד מנקודת מבטו לפני שאנו נכנעים לעצבים שלנו. אחד הדברים הנפלאים ביותר בגידול ילדים בשלבים המוקדמים לחייהם הוא לראות אותם מפתחים מודעות עצמית, אולם תהליך זה מביא איתו את ההבנה שיש להם רצון חופשי ויכולת לממש אותו בדרכים שונות. החדשות הטובות הן שכאשר זה קורה, זה מסמל על תהליך התפתחותי נורמלי שבו הילד מנסה להשיג עצמאות. החדשות הטובות עוד יותר הן שיש כמה טריקים שיעזרו לכם להדריך את ילדיכם לאמץ גישה של שיתוף פעולה, גם בשלב הזה. לפניכם 5 הרגעים המתסכלים ביותר עבור פעוטות שאיתן כל הורה צריך להתמודד, והדרכים לפתור אותם בנועם ובצורה נכונה ומועילה.
 
ילד צועק
 

1. הילד לא רוצה שיחגרו אותו במושב בטיחות במכונית

האם שווה להילחם על זה?

בהחלט! מושב הבטיחות לא נמצא שם רק כי החוק מחייב אותנו לשים אותו באוטו, אלא הוא מהווה את ההבדל שבין חיים ומוות במקרה של תאונות. אם הילד שלכם נוהג לשחרר את חגורות הבטיחות של המושב בכוחות עצמו, העדיפו לרכוש מושב בטיחות עם 5 נקודות עיגון, שהוא קשה יותר לפתיחה עבור פעוטות וגם נחשב לבטוח יותר.

טיפ 1: הפכו את הישיבה במושב הבטיחות לנושא קליל

"אני הופכת כל דבר שהילדים שלי צריכים לעשות למשחק", כך אומרת שנון מת'יוס, אמא לארבעה ילדים מפנסילבניה שבארה"ב. "אנחנו עושים מרוץ כדי לראות מי יחגור ראשון כשנכנסים לאוטו", היא מוסיפה. משחק עוזר להסיח את הדעת של הילדים, וגם שירים שהם אוהבים ופרצופים מצחיקים יכולים לעזור. "אם אני צריכה רק לחגור את התינוק שלי, אני גורמת לו לצחוק בזמן שאני חוגרת אותו וכך הוא שוכח מה אני עושה. לאחר מכן אני במהירות מביאה לו צעצוע שימשיך להסיח את דעתו – תמיד יש לי צעצוע בשבילו ברכב", אומרת שנון.

טיפ 2: תנו לילדיכם חיזוק חיובי

חיזוקים חיוביים עובדים הרבה יותר טוב מאשר צעקות ועונשים, ומותר לשחד את הקטנטנים בחטיף קטן מדי פעם כדי לגרום להם לעשות את הדבר הנכון מבלי ליצור בעיות. אן ניביו, אמא לשלושה ילדים, מספרת שבימים חורפיים וגשומים במיוחד היא מסכלת כל אפשרות לצעקות ותלונות בעת הכניסה לרכב על ידי כך שהיא מציבה בתא הכפפות שקית סוכריות. כשצריך לצאת לנסיעה במהירות וללא עיכובים, היא מיד מזכירה לילדים שהיא "שכחה" בתא הכפפות שקית סוכריות, אך רק מי שיחגור יוכל לקבל ממתק טעים באוטו.
ילד מביט ישירות למצלמה
 

2. הילד לא רוצה לתת נשיקה לסבתא שלו

האם שווה להילחם על זה?

הפסיכולוגית ד"ר דבי גלאסר, מקימת אתר אינטרנט עם מידע חשוב להורים, ממליצה שלא להכריח את הילדים שלנו לתת נשיקות לאנשים שהם לא רוצים לנשק, אפילו אם מדובר בקרובי משפחה. התעקשות על כך עלולה רק לגרום להם לסלוד מכך עוד יותר בהמשך, ובנוסף זה עלול לגרום להם שלא לדעת כיצד להגן על גופם בגיל מבוגר יותרולהגיע למצבים של מגע ללא הסכמה.

טיפ 1: תנו לילדיכם התראה מראש

מומלץ להכין את הילד לכך שיצופה ממנו לנשק את סבתו עוד לפני הפגישה איתה. תוכלו להגיד למשל "סבתא מגיע לביקור הערב, היא ממש תשמח אם תרוץ אליה ותיתן לה נשיקה כשתיכנס לבית!" לאחר מכן, לפני שתפתחו את הדלת לסבתא, הכינו שוב את הילד: "סבתא ממש תשמח אם תיתן לה נשיקה, אבל אם אתה לא רוצה, אתה יכול גם רק לחייך ולהגיד לה שלום יפה". זה יעזור למנוע מצב מביך ולא נעים עבורו, עבור הסבתא ועבורכם, בין שיסכים לנשק אותה ובין שיגיד פשוט שלום בצורה נעימה.

טיפ 2: שמשו דוגמה בזמן שאתם הופכים את הנושא לקליל

אביה של אן ניביו מתגורר בבית אבות, וכשהיא מגיעה לשם עם ילדיה, הדיירים האחרים בדרך כלל מבקשים מהם נשיקה או חיבוק. "אני פשוט צוחקת ואומרת: 'הילדים שלי לא מחלקים נשיקות, אבל אני כן, ואז אני נותנת להם נשיקה בלחי". כשהילדים שלכם יראו גם אתכם מביאים נשיקות לאנשים שנראים להם זרים לכם, זה יעזור להם להרגיש בנוח יותר עם הרעיון בהמשך.
ילדה בוכה

3. הילד לא מסכים לצחצח שיניים

האם שווה להילחם על זה?

התשובה תלויה בדרך שבה אתם מרגישים בנוגע להיגיינת הפה. יש אנשים שלא מברישים לילדיהם את השיניים, אך מלמדים אותם כיצד לעשות זאת ומצפים שיעשו זאת בעצמם בהמשך. בחלק מהמקרים זה עובד, אך רופאי השיניים ממליצים לצחצח לילדים את השיניים פעמיים ביום או לוודא שהם עושים זאת, לפחות עד גיל 5-6, בו הם נהיים עצמאיים יותר בנושא זה.

טיפ 1: תנו לדמות סמכותית אחרת לעשות את העבודה

סואלן דורדלר, אמא לבת אחת מפנסילבניה שבארה"ב, אומרת שהיא הצליחה לשכנע את הבת שלה לצחצח שיניים פעמיים ביום פשוט על ידי אמירת: "רופא השיניים אומר שאת חייבת לצחצח פעמיים ביום אם את לא רוצה לבקר אצלו בשביל טיפולים לא נעימים". זה עוזר להוריד את הלחץ מכם, ההורים, וברוב המקרים הילדים יסכימו להקשיב לרופא, במיוחד אם הם מבינים את ההשלכות של אי עשיית הדברים שעליהם הוא ממליץ.

טיפ 2: מחקו את אפשרות ההתנגדות

הציבו לילדיכם עובדה ואל תשאלו אותם אם הם רוצים לצחצח שיניים או לא. במקום לשאול: "מוכן לצחצח שיניים?", אמרו "הגיע הזמן לצחצח שיניים." תוכלו להפוך את הגישה הזו ליעילה יותר אם תוסיפו אפשרות בחירה שאינה משמעותית באמת, למשל: "הגיע הזמן לצחצח שיניים. עם מה נצחצח היום, מברשת צהובה או אדומה?"
פעוט מצחצח שיניים

4. הילד לא בא כשאתם קוראים לו

האם שווה להילחם על זה?

זה לא מציאותי לצפות מילד בן שנתיים לנטוש בקלות את הטלוויזיה שבה הוא צופה כדי לעשות דבר מה שהחלטתם שעליו לבצע. עם זאת, אתם לא צריכים להיכנע לו בכל פעם. "אם אתם קוראים לילדכם מספר פעמים והוא לא נותן לכם תשומת לב, אתה רק מלמדים אותו איך להתעלם מכם", כך אומרת אליזבת' פנטלי, מחברת הספר "פתרונות משמעת ללא בכי" ואמא לארבעה.

טיפ 1: גרמו להיענות להיות מושכת יותר

חואניטה איזבלה, אמא לילדה בת שנה וחצי, ממליצה להשמיע התלהבות בטון הדיבור כשקוראים לילדים. "אני מנסה להראות לה שאני שמחה עד כמה שניתן כשהיא מגיעה אליי, ומרימה אותה בידיי עם חיוך", כך היא אומרת. תוכלו להשתמש גם בבובה שכביכול קוראת לילדיכם – ייתכן שהשיטה הזו תגרום להם להיענות עם תשומת לב רבה יותר.

טיפ 2: תנו התרעה ולאחר מכן הסיחו את הדעת

"במקום להגיד 'בוא לפה עכשיו!', תנו 2 אזהרות", כך מציעה פנטלי. היא ממליצה להזהיר פעמיים במשך דקה אחת, ואם הילד עדיין לא מגיב, קחו אותו בידו ואמרו לו "כשאני קורא לך, אני מצפה שתבוא אלי". "ילדים קטנים לא מבינים תמיד את מושג הזמן כמונו, אך יבינו זאת עם הזמן אם תתנו להם התרעות בנוגע למרווחי זמן בדרכים שונות", מוסיפה פנטלי. תוכלו להשתמש גם במונחים שאינם קשורים לזמן, למשל "תתגלש עוד פעמיים ואז תגיע אלי". כך למשל בחנות צעצועים, כשהילד לא רוצה לעזוב, תוכלו להגיד "תחבק את בובת הכלב עוד פעם אחת", ולאחר מכן תנו לו להתעסק בדבר מה אחר, כמו צרור המפתחות שלכם למשל, בזמן שאתם יוצאים מהחנות.
ילדה עם מבט כועס

5. הילד לא מסכים לאכול ירקות

האם שווה להילחם על זה?

שווה להתעסק עם מאבק קטן במקרה הזה, אך לא עם מאבק גדול שיוצא מפרופורציות. לילדים יש העדפות שעשויות להיראות לנו מוזרות בנוגע לאוכל, ויבחרו למשל להימנע ממאכלים בעלי צבע שאינו מוצא חן בעיניהם, וזה בסדר במידה מסוימת. אפילו אם הילד שלכם החליט להחרים את כל הירקות שקיימים בעולם, אין צורך להילחץ, שכן לאורך הזמן זה יסתדר, כך אומרת דיאטנית הילדים מרילין טאנר-בלייסיר מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת וושינגטון. עם זאת, עליכם להמשיך לנסות לתת לילדיכם לטעום ירקות בעדינות וללא לחץ.

טיפ 1: הגישו להם ירקות בצורתם הטרייה

רוב הירקות מקבלים טעם חזק יותר כשמבשלים אותם, ולכן ילדים רבים מעדיפים את הירקות שלהם בצורתם הטרייה, או לכל הפחות מאודים. תוכלו להגיש להם מקלות גזר או מלפפון עם יוגורט שיוכלו "לנגב", וכמעט שאין ילד שאינו אוהב לאכול כרובית כשקוראים לה "פרח" או ברוקולי כשקוראים לו "עץ קטן".

טיפ 2: השקיעו בעידוד לאכילת פירות

כדי לספק לילדיכם את החומרים המזינים הדרושים להם, בחרו לעודד אותם לאכול פירות עם תכולת ויטמין A גבוהה, כמו מלון כתום, משמש ומנגו, ופירות עם תכולת ויטמין C גבוהה כמו תפוז, תות וקיווי. בנוסף תוכלו לשקול להוסיף לתזונתם מולטי-ויטמינים – לאחר התייעצות עם רופא המשפחה.
מקור התמונות: Mindaugas DanysAngryJulieMonday

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.