print header

היתרונות הבריאותיים והמפתיעים של הארטישוק הירושלמי

הארטישוק הירושלמי הוא צמח עשבוני המצוי בצפון אמריקה, ומכונה גם בשם "בטטה קסבייה" בפי יהודים מתפוצה זו. הארטישוק הירושלמי למעשה אינו ארטישוק כלל, ואין לו קשר עם העיר ירושלים; שמו העברי הוא חמנית הפקעות, כשמקור הכינוי העממי "ארטישוק" דבק בו כיוון שטעמו מזכיר את טעמה של הפקעת. התוספת "ירושלמי" נובעת מהשם שניתן לצמח באיטלקית כשהתגלה לראשונה (Girasole), ומכאן שובש השם ל-Jerusalem על ידי המתיישבים האנגלים בצפון אמריקה. בדומה לתפוח אדמה, את הארטישוק הירושלמי ניתן לצרוך במספר דרכים ויש לו טעם מתוק כשהוא מבושל. אמנם משימת הקילוף לוקחת זמן, אבל היתרונות הבריאותיים שלו והטעם המיוחד שווים את המאמץ. לכן, אתם מוזמנים להמשיך לקרוא ולגלות כי הארטישוק הירושלמי הוא לא רק טעים, אלא גם בריא מאוד!

1. עשיר באשלגן

כדי להתמודד עם ההשפעות השליליות של עודף נתרן הגוף שלנו זקוק לאשלגן - ואותו ניתן למצוא בכמות רבה בארטישוק הירושלמי. במחקר שנערך בסוכנות לבקרת מחלות ומניעתן באטלנטה נמצא כי שמירה על רמת אשלגן נכונה יכולה להפחית את הסיכוי למחלות לב שונות. הצריכה היומית המומלצת של אשלגן היא 4,700 מ"ג, והגדלתה מועילה במיוחד עבור אנשים עם סיכון ללחץ דם גבוה. בכוס אחת של ארטישוק ירושלמי תמצאו 643 מ"ג של אשלגן לצד 6 מ"ג נתרן בלבד, וכשתאכלו מן הירק הזה תגדילו את הצריכה היומית של המינרל היעיל זה בגופכם ותמנעו מחלות לב שונות.

2. עשיר בברזל

חלק מהדיאטות מציעות להימנע ממאכלים רווי מינרלים חשובים כמו ברזל. זוהי טעות קשה, מפני שגופנו דורש ברזל עבור זרימת דם תקינה וכדי שלא ייווצרו קרישי דם. בנוסף, ברזל ונחושת חיוניים מאוד להיווצרות תאי דם חדשים, ובכוס אחת של ארטישוק ירושלמי תמצאו 28% ו-20% אחוז מהערך היומי המומלץ של ברזל ונחושת בהתאמה. במחקרים שנעשו בבית החולים CNBC בהודו נמצא כי מחסור של ברזל מגביל את אספקת החמצן לתאים, ועלול להוביל ולגרום לעייפות, אנמיה ולפגיעה במערכת החיסונית. על מנת שתוכלו להימנע מסיכונים אלו, תוכלו לאכול את הארטישוק הירושלמי ולהגדיל את צריכת הברזל שלכם מבלי לחשוש מעלייה במשקל - שכן אין בו שומן וכוס אחת שלו מכילה 109 קלוריות בלבד.

3. עוזר לשלוט בכולסטרול בדם

אם אתם סובלים מכולסטרול גבוה, אז אולי כדאי לכם לאכול קצת יותר ארטישוק ירושלמי. ירק זה מאפשר לגופנו לבצע מטבוליזם (חילוף חומרים) של שומנים באופן מהיר יותר, ובכך מאזן את רמות הכולסטרול בדם ומגן עלינו מפני מחלות לב וכלי דם שונות. בנוסף, הסיבים המסיסים שבתוך הארטישוק הירושלמי עשויים לסייע גם כן כנגד אחד מהליפופרוטאינים (Lipoprotein - קומפלקס שומני גדול המכיל את סוגי הכולסטרול השונים) שאותו אנחנו מכירים בשם LDL - "הכולסטרול הרע", כזה העלול לגרום ליצירת משקעים בדפנות כלי הדם, וכך מתפתחת בהדרגה טרשת עורקים ועימה מחלות לב שונות.
ארטישוק ירושלמי: תאי דם זורמים

4. מוריד לחץ דם

תרבות האכילה המערבית המתועשת גורמת לנו לאכול הרבה יותר נתרן לעומת אשלגן, אך לעומת זאת בארטישוק הירושלמי ניתן למצוא הרבה אשלגן לצד מעט מאוד נתרן. ככל שצריכת האשלגן בתזונה עולה ביחס לצריכת הנתרן, כך פוחת לחץ הדם כמו גם הסיכון למחלות כרוניות נוספות. כמו כן, הסיבים הרבים שמכיל הארטישוק הירושלמי מסייעים בשיפור ביצועי האינסולין בגוף, דבר אשר מסייע גם הוא להורדת לחץ הדם. במחקר שנערך באוניברסיטת המדע במלזיה נמצא כי הסיבים הפרה ביוטיים (העוברים דרך המעי הדק ומעוכלים כאשר המזון מגיע למעי הגס) הנמצאים בצמחים רבים וביניהם גם הארטישוק הירושלמי, מסוגלים להפחית ולמנוע לחץ דם גבוה.

5. עשיר בחלבון

החלבון הוא סוג של מולקולה הנמצאת בגוף האדם ובמזונות שונים, וישנם הרבה אנשים שאוכלים ירקות שורש בגלל כמות החלבונים שבהם, אבל אף ירק שורש לא מתקרב לארטישוק הירושלמי כאשר זה נוגע למינון החלבונים שבו. מכיוון שהחלבונים הם בין אבני היסוד התזונתיות ההכרחיות לקיום שלנו, אסור לנו לוותר עליהם לעולם. הארטישוק הירושלמי משמש כמקור חלבון צמחי עשיר, המתאים גם לצמחונים וטבעונים, כזה שיכול לעזור לכם להפחית את התיאבון והרעב, להאיץ את תהליך חילוף החומרים, להגביר את שריפת השומן ולהפחית את לחץ הדם.

6. עשיר בחומצות אמינו החיוניות להתפתחות תקינה

כפי שציינו לעיל, הארטישוק הירושלמי עשיר בחלבונים, המורכבים ממספר של תרכובות כימיות הנקראות חומצות אמינו. בהתאם לכך, גם הירק עצמו עשיר למעשה בחומצות אמינו כדוגמת טאורין, מתיונין, הומוציסטאין וציסטאין. מתוצאות מחקרים שנעשו באוניברסיטת טרקיה בטורקיה עולה כי חומצות אמינו אלו חיוניות מאוד לייצור רקמות החיבור, השלד, העור, השיער, הציפורניים ולצמיחה והתפתחות תקינה של הגוף, במקביל לכך שהן מאפשרות גם לכבד לבצע ניקוי רעלים.
ארטישוק ירושלמי: ארטישוק ירושלמי בקערה

7. מחזק את המערכת החיסונית

בארטישוק הירושלמי ניתן למצוא כמויות של ויטמינים נוגדי חמצון כגון: ויטמין C, ויטמין A וויטמין E. רכיבים אלה, יחד עם תרכובות פלבונואידים הנמצאות בתוך הארטישוק הירושלמי, מסייעים לגוף להתמודד עם רדיקלים חופשיים. על ידי כך הם מצליחים להגן על גופנו מפני הצטננות, שיעול ויראלי, דלקות שונות ואף מפני מחלת הסרטן. בנוסף, רוב הפחמימות שבארטישוק הירושלמי הן בצורת אינולין (תרכובת הדומה לעמילן אצל תפוחי האדמה) המספקות פרוביוטיקה (חיידקים מועילים שנוצרים באופן טבעי על ידי תהליך של תסיסה) מועילה לגוף - העוזרת לשפר את תפקוד המערכת החיסונית, מורידה את הכולסטרול ומונעת מחיידקים הגורמים למחלות להתרבות.

8. עשיר בסיבים

הארטישוק הירושלמי הוא מקור נהדר לסיבים תזונתיים. סיבים אלו יכולים להסדיר את פעולת המעיים ולמנוע סוגי סרטן שונים. למרות שלירק אין יכולת השפעה ישירה על סרטן המעי הגס, הסיבים התזונתיים שבו עוזרים לדכא את ההתפתחות של סרטן זה. בנוסף, לפי מחקר שנערך באוניברסיטת אריזונה הסיבים עשויים לעזור להפחית את הסיכון לכולסטרול גבוה, עצירות, מחלות לב וסוגים שונים של סרטן וכן להקל על השליטה ברמת הסוכר בדם לצד שמירה על משקל בריא ותקין.

9. שומר על רמה תקינה של סוכר בדם

מאז ימי קדם, השתמשו בארטישוק הירושלמי כדי להפחית את רמות הסוכר בדם. שמירה על רמה גבוהה של אינסולין גורמת לו להזין את החיידקים הטובים שבמעיים וכך לסייע לשמור על רמות הסוכר בגוף תחת שליטה, במיוחד אצל חולי סכרת. במחקר שנעשה באוניברסיטה בצ'אונן סי שבקוריאה הדרומית נמצא כי אצל בעלי חיים סוכרתיים שאכלו מנות שבהן 5 אחוז ארטישוק ירושלמי למשך שמונה שבועות, נראה שיפור ברמת הסוכר וביכולת לשמור על רמה זו בדם תקינה לצד הפרשת אינסולין משופרת. בנוסף, מתוצאות המחקר עלה כי הארטישוק הירושלמי תורם גם לתפקודם הטוב של תאי הפרשת האינסולין שבלבלב.
ארטישוק ירושלמי: ערכת בדיקת רמות אינסולין

מתכון לארטישוק ירושלמי עם שום ועלי דפנה

לאחר שלמדתם על היתרונות הבריאותיים של הארטישוק הירושלמי, אתם בטח רוצים כבר להתחיל במלאכת הקילוף שלו וההכנה של מנות ממנו. את הארטישוק הירושלמי תוכלו להכין בשלל דרכים; טיגון, אפייה, בישול, צלייה ועוד, והוא הולך יד ביד עם דגים, בשרים, סלטים ואף כמנה בפני עצמה. אם תשאלו את הסבתות המרוקאיות הן יגידו שאין כמו בטטה קסבייה ובזמן שלכל אחת יש את המתכון האישי שלה, אנחנו נציע חלופה מעניינת וטעימה לא פחות. הכירו את המתכון הפשוט והטעים לארטישוק ירושלמי מטוגן קלות עם עלי דפנה ושום שתוכלו לאכול כחטיף בודד או לצרף לארוחה כמנה עיקרית. 
ארטישוק ירושלמי: ארטישוק ירושלמי מטוגן קלות עם עלי דפנה ושום
רכיבים ל-4 מנות:
  • 600 גרם ארטישוק ירושלמי
  • שמן זית
  • 4-6 עלי דפנה
  • 2-3 שיני שום קלופות ופרוסות
  • 2-3 מ"ל חומץ בן יין לבן (מזיגה קטנה)
  • מלח (לפי טעם)
  • פלפל (לפי טעם)
הוראות הכנה:
1. קלפו בעדינות את הארטישוק הירושלמי וחתכו אותו לחתיכות בינוניות.
2. חממו מחבת עם שמן זית וטגנו את חתיכות הארטישוק על גבי להבה בינונית עד שהן מוזהבות מכל הצדדים.
3. הוסיפו את עלי הדפנה, שיני השום, חומץ בן יין לבן, מלח ופלפל, ערבבו קלות וכסו את המחבת.
4. לאחר 20-25 דקות של טיגון, הסירו את המכסה והוציאו את עלי הדפנה.
5. המשיכו לטגן עוד כחמש דקות והגישו את המנה כשהיא חמה.
 
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.