מי לא מכיר את האפונה – אותה קטנייה קטנה וירוקה שרבים מאיתנו צורכים בדרך כלל כתוספת למנה עיקרית - פרט לילדים, שלרוב סולדים ממנה, על אף שישנם כאלו שכן נהנים מאכילתה. אך האם ידעתם שמדובר במזון בריא במיוחד עד כדי כך שהוא יכול, אם תרצו בכך, להפוך למנה עיקרית באחת הארוחות שלכם, וכך תקבלו ממנו שפע כמעט בלתי נתפס של יתרונות וסגולות בריאותיים? כדי שתבינו עד כמה האפונה מומלצת, בריאה ויעילה לגופכם אנחנו מביאים כאן בפניכם 10 מיתרונותיה המרכזיים, לצד 2 מתכונים טעימים ובריאים למנות הכוללות בתוכן את רכיב המזון המומלץ הזה.
הסיבים התזונתיים הבלתי מסיסים שמכילה האפונה מסייעים בצמצום הסיכון ללקות במחלת לב או בהתקף פתאומי. בנוסף לכך, כמות הרכיבים נוגדי החמצון ונוגדי הדלקות שבקטנייה –כמו ויטמין B1, חומצה פולית, ויטמין B2, B3 ו-B6 - תורמים את חלקם לבריאות כלי הדם ותקינותם, מסייעים בניקוי הפלאק המצטבר על דפנות העורקים בעקבות הלחץ החימצוני המוטל על גופנו, ובנוסף מפחיתים את מינוני ההומוציסטאין – חומצת אמינו שברמות גבוהות הוכחה ככזו שעלולה לפגוע באוטם שריר הלב.
בימינו, שמירה על המשקל והקפדה על הגזרה הן לא דברים פשוטים בגלל כל שפע המזונות והמשקאות שקיים סביבנו. אך למרות האתגר שעומד בפנינו חשוב לפקוח עין על המשקל שלנו ולשים לב למה שנכנס לנו לפה. יחד עם זאת, מתבשילי אפונה מעוררי תיאבון למיניהם יש הרבה פחות ממה לחשוש, כי לקטנייה הירוקה יתרון כפול: היא גם דלה בשומן ובקלוריות, וגם מכילה הרבה מאוד סיבים תזונתיים – מה שמאפשר לכם לאכול אותה בבטחה וגם להרגיש מלאים לאורך שעות כך שלא תצטרכו להעמיס על עצמכם מזונות מיותרים. כף אחת של שעועית אפויה מכילה פחות מ-100 קלוריות וגדושה בחלבון, סיבים ורכיבי תזונה חיוביים – כך שאפשר לצרוך אותה ללא חשש להשמנה.
בנוסף לכל התועלות שהזכרנו עד כה, האפונה גם עשירה בוויטמין C, מה שהופך אותה למזון טוב ויעיל במיוחד עבור המערכת החיסונית שלכם. האפונה מכילה בתוכה שפע רב ונרחב של רכיבים נוגדי דלקות – בין השאר פלבונואידים, קרוטנואידים, חומצות פנוליות ועוד – כולם תורמים לגוף בריא וחזק יותר, נקי ממפגעים שמחלישים את מערכת החיסון ושהופכים אתכם לפגיעים יותר.
ללא קשר לגילכם ומהי מידת בריאותכם, מומלץ שכל אחד מאיתנו יסגל לעצמו מנהגים בריאים שיתרמו וייסעו לו לשמור על מבנה גוף בריא ותקין ועל עצמות איתנות ועמידות; אכילת אפונה היא ודאי מנהג בריא ומומלץ שכזה, וזאת מכיוון שכוס אחת של הקטנייה הזו מכילה לא פחות מ-44% מכמות צריכת ויטמין ה-K המומלצת לאדם בוגר ביום (120 מק"ג לגברים ו-90 מק"ג לנשים). חשוב להבין כי ויטמין K הוא רכיב משמעותי וחיוני מאוד בשימור רמות הסידן בעצמות גופנו – וככל שיותר סידן נשמר כך מצב העצמות משתפר והסיכויים לסבול מבעיות הקשורות בצפיפות העצם, כמו למשל מחלת האוסטאופורוזיס, הולך ופוחת.
גרגירי האפונה יכולים לשפר פלאים את תהליך העיכול בגופכם – וזאת בעיקר בזכות אותה תכולת סיבים שכבר הזכרנו כאן, שלה קשר ישיר לזירוז קצב חילוף החומרים בגוף. בעזרת צריכת אפונה באופן קבוע תוכלו להבטיח תנועת מעיים תקינה ולמנוע מקרי עצירויות וכאבים חריפים בבטן הנובעים מפעילות לא סדירה של הקיבה.
מכיוון שהאפונה גדושה כאמור בסיבים תזונתיים ובחלבון, יש לה את היכולת לסייע בצמצום ניכר של רמות הסוכר המעוכלות בגוף ועוברות לזרם הדם. בנוסף, גם אותן תכונות נוגדות חמצון ודלקות שכבר הזכרנו כאן תורמות את חלקן במניעת הופעתה של תנגודת לאינסולין, כלומר סוכרת סוג 2, ולהטבה במצב של אלו שכבר לוקים בה. כמובן שבהיותה מזון טבעי ולא מהונדס או מלאכותי, האפונה לא מכילה סוכר או כימיקלים מזיקים, וגם את זה אפשר לזקוף לזכותה.
חלבון הקולגן הוא מהרכיבים הטבעיים החשובים ביותר לבריאות עורנו – הוא האחראי להתמצקות העור ולמראהו הטוב. אחד המקורות הטובים ביותר להיווצרות הקולגן הוא ויטמין C – שכאמור האפונה עשירה בו; בנוסף, ויטמין C מגן על תאי העור מנזקי הרדיקלים החופשיים המסוכנים, כששאר נוגדי החמצון הרבים שהזכרנו עד כה עוזרים במניעת קמטים ושאר סימני גיל בלתי נעימים.
על מנת להביא לאוויר העולם ילד בריא, אחת ההמלצות העיקריות של תזונאים היא לאכול מזונות שעשירים ברכיבי תזונה חיוניים להריון, כמו למשל חומצה פולית. מדובר בוויטמין מסיס מקבוצת ויטמיני B, שהכרחי עבור הליך סינתזה תקין של ה-DNA בתוך תאי התינוק המתפתחים. במחקרים שונים נמצא כי צריכת כמות הגונה של חומצה זו, למשל על ידי אכילת אפונה, עשויה למנוע מומים מולדים ברך שעתיד לצאת לאוויר העולם.
אולי קצת קשה להאמין שהגרגרים הקטנים והירוקים שמונחים לפניכם בצלחת יכולים למנוע מחלה מורכבת כמו סרטן, אבל דעו לכם שהתמדה בצריכתם בהחלט יכולה להרחיק את האיום של סרטן הקיבה. אחד הרכיבים הייחודים ביותר שישנם באפונה נקרא קומסטרול – זהו סוג של פיטואסטרוגן עוצמתי במיוחד, שעל פי מחקר שנערך במקסיקו, אנו כבני אדם זקוקים ל-2 מ"ג ממנו מדי יום כדי לבלום את התפתחות סרטן הקיבה. בכוס אפונה יש לא פחות מ-10 מ"ג קומסטרול, כך שאין ספק שבצריכה יומית של כמות זאת תוכלו להפיק את יתרון זה.
ראוי לציין שאחד מאותם רכיבים בריאים נוגדי חמצון שהאפונה גדושה בהם הוא הלוטאין – תרכובת טבעית הידועה ככזאת המסייעת בהגנה על העין, עד רמת התא, מפני נזקי החמצון שעלולים להוביל לניוון מקולרי ולקטרט. בעניין זה משחק תפקיד גם ויטמין A שאותו ניתן למצוא באפונה, כאשר אחד מתפקידיו הוא לסייע בשימור משטח העין נקי על מנת להבטיח ראייה תקינה בהמשך החיים. כך שאם אתם רוצים ליהנות מעיניים חזקות ובריאות לאורך זמן, השתדלו לצרוך יותר אפונה.
אחרי שהחכמתם והבנתם מה הם שלל יתרונותיה של האפונה לבריאותנו ותקינות גופנו, כדאי גם להבין כיצד ניתן לשלב אותה בתפריט היומיומי שלכם ולהכניס אותה כאורחת קבועה למטבח. לפניכם 2 מתכונים נהדרים שבעזרתם תוכלו לעשות זאת – הראשון הוא מרק אפונה מחמם שמתאים לימי חורף קרירים, והשני מתכון לאומלט אפונה ונענע, בעזרתו תוכלו להכין מנת ארוחת בוקר נפלאה ובריאה.
אין דבר יותר מהנה ממרק מהביל ביום חורפי וגשום. אחד המרקים האהובים על גדולים ועל קטנים הוא מרק האפונה. הוא ירוק, טעים, ריחני... אפשר להשאיר אותו כמו שהוא ואפשר לטחון ולהפוך אותו לקרמי ומשגע, להוסיף קרוטונים וליהנות מהגשם בחוץ בצורה הכי מהנה ומחממת שיש, וגם לאכול אותו קר בימים חמים.
האפונה מלאה ביתרונות בריאותיים, היא עשירה בעמילן, חלבונים, סיבים, מינרלים, ויטמינים - שומרת על בריאות הלב, משפרת את העיכול, מסייעת לחיזוק חיסוני, מכניסה אנרגיה לגוף והרשימה עוד ארוכה...
האפונה: אין צורך להשרות את האפונה במים לפני ההכנה, ההשריה תאריך את פעולת הבישול ותתחיל את תהליך הנביטה, שיהפוך אותה לקשה. כן צריך לשטוף, לסנן ורק אז להוסיף לסיר. מומלץ להשתמש באפונה יבשה או קפואה ולא מקופסת שימורים. ההבדל בטעם יהיה עצום.
העשרת המרק: אפשר להוסיף קוביות חזה עוף או קבנוס קצוץ.
תפוחי אדמה: לקבלת טעם מתקתק ניתן להחליף את תפוחי האדמה בבטטות.
הוספת עדשים: לא רצוי להוסיף עדשים למרק, זמן ההכנה שלהן שונה מהאפונה. אם אתם מתעקשים על הוספתן, בחרו בעדשים הכתומות שהן הכי מהירות הכנה, המתכון מושלם גם למרק עדשים ללא אפונה כמובן.
טחינת המרק: לקבלת מרקם קטיפתי וחלק טחנו את המרק עד קבלת מרקם משחתי ורך, אפשר גם להשאיר את המרק כמו שהוא, לבחירתכם.
הצעה לשדרוג: לאחר שהמרק טחון אפשר להוסיף שמנת או קרם קוקוס, כמה עלי נענע קצוצים, לבשל עוד כמה דקות ולאכול חם או קר.
הקפאה: ניתן להקפיא את המרק, רצוי בכלי מתאים, ולהוציא לילה לפני להפשרה במקרר.
מתכון לאומלט חמאה חרוכה, אפונה ונגיעות נענע במרקם אוורירי וטעם חלומי. האפונה העשירה בחלבון הופכת את המנה הזו לארוחת בוקר בריאה וטעימה במיוחדץ
כתוב תגובה
תוכן התגובה:
שם מלא: