print header

מחקר חדש חשף: פטריות מבושלות מגבילות את הירידה בתפקוד המוחי

לפטריות ולבני האדם יש היסטוריה מורכבת וארוכת שנים ויש עדויות לכך שנעשה בהן שימוש כדי לטפל במחלות שונות לפני למעלה מאלפי שנים. לדעת רבים השימוש הראשון בהן לצורך טיפול במחלות נעשה ברפואה הסינית וכיום השפעתן החיובית על בריאות האדם נבדקת במחקרים אקדמיים מסביב לעולם שכבר הובילו לחיזוק תדמיתן כמזון שמומלץ לצרוך. מחקר פורץ דרך שפורסם לאחרונה מוסיף עוד רובד חיובי לנושא הזה, משום שהוא הוביל למסקנה מרתקת ביותר: צריכת פטריות מבושלות על בסיס שבועי יכולה להפחית את הסיכוי לסבול מירידה בתפקוד המוחי וביכולות הקוגניטיביות. המשיכו לקרוא וגלו פרטים נוספים על המחקר המרתק הזה ואת תוצאותיו המפתיעות שבזכותן אנו בטוחים שתבחרו לאכול יותר פטריות.
 
מחקר פטריות ותפקוד מוחי: פטריות מונחות על קרש חיתוך

המחקר ותוצאותיו

מחקר חדש אשר בוצע באוניברסיטה הלאומית של סינגפור הראה כי אנשים אשר צרכו יותר מ-300 גרם פטריות מבושלות בכל שבוע, כמות שוות ערך לשתי מנות בשבוע, הפחיתו בכמחצית את הסיכוי לסבול מירידה קלה בתפקוד המוחי. במחקר שנפרש לאורך 6 שנים – משנת 2011 ועד 2017 – בחנו החוקרים מבוגרים סינים מעל לגיל 60 ודרשו מהם לצרוך את הכמות הנדרשת לטובת המחקר. לי פנג, ראש המחקר, מסביר ואומר כי תוצאות המחקר מפתיעות ומעודדות: "נדמה כי ישנו מרכיב אחד נפוץ וזמין בפטריות שהוא בעל השפעה דרמטית וחיובית בכל הנוגע לירידה בתפקוד המוחי וביכולות הקוגניטיביות".
אך כעת נשאלת השאלה, מהי למעשה פגיעה קלה בתפקוד המוחי? למעשה זהו השלב שבין ירידה קוגניטיבית כתוצאה מהזדקנות רגילה לבין הירידה החדה יותר שמלווה בדמנציה, אובדן זיכרון, שכחה ובלבול. בחלק מהמקרים הפגיעה הקלה הזאת מובילה לכך שהסובלים ממנה מאבדים את היכולת ליצור משפטים, חווים הפרעות תשומת לב ועוד, אך בעיות אלו לא מונעות מהם לחיות את חייהם הרגילים. פנג מסביר כי אנשים עם לקות קוגניטיבית קלה עדיין מסוגלים לבצע את הפעילויות היומיומיות שלהם, לכן במחקר שביצעו היה עליהם לבדוק האם לקשישים אלו היו ביצועים גרועים יותר בבדיקות נוירו-פסיכולוגיות סטנדרטיות מאשר אנשים אחרים בני אותו הגיל ואותה ההשכלה. האופן שבו זה נעשה היה על ידי שימוש בהערכות נוירו-פסיכולוגיות ובראיונות מעמיקים שתוכננו במיוחד על מנת למדוד את ההיבטים השונים של היכולות הקוגניטיביות של כל נבדק.
מחקר פטריות ותפקוד מוחי: ציור של מוח עם הרבה פרטי יום יום בתוכו

משמעויות המחקר

אז איך בעצם פטריות מבושלות עוזרות להגביל את הירידה הקלה בתפקוד המוחי? כפי שציינו לעיל, במחקר עלתה ההשערה כי ישנו מרכיב אחד הזהה בכל סוגי הפטריות שככל הנראה משפיע על הירידה באופן דרמטי וחיובי – ארגוטיונין (Ergothioneine). מרכיב זה הוא למעשה תרכובת נוגדת חמצון ייחודית ואנטי דלקתית אשר אותה בני אדם אינם מסוגלים לסנתז בעצמם. ד"ר ארווין צ'יה, עמית במחקר, מסביר כי את התרכובת הזו ניתן להשיג ממקורות תזונתיים כאשר הראשי מבינם הוא הפטריות. המשתתפים במחקר צרכו פטריות מסוגים שונים – אנוקי, יער, שיטאקי, שמפניון, פורטובלו וגם פטריות מיובשות ומשומרות, והחוקרים מסבירים כי היתרונות הרבים שיש בפטריות אלו ככל הנראה נמצאים בסוגים הנוספים של הפטריות השונות. החוקרים מסבירים כי ייתכן שתרכובות אחרות שיש בפטריות שונות יכולות גם כן להיות אחראיות להקטנת הסיכון לירידה בתפקוד המוחי.
מחקר פטריות ותפקוד מוחי: פטריות בקערה וכף עץ מחזיקה פטרייה אחת

מילים אחרונות

כפי שאתם בטח מבינים לאחר שקראתם את תוצאותיו של המחקר פורץ הדרך הזה, הפטריות מספקות הגנה חשובה למוח שלנו ואם התחום קרוב ללבכם אתם וודאי תבחרו להוסיף אותן לתזונה השבועית שלכם. זכרו כי ישנם מתכונים רבים עם פטריות שניתן להכין בקלות, כאשר כמות של 300 גרם בשבוע אמורה להספיק כדי שתוכלו לנצל את היתרון שלהן בהגנה על היכולות הקוגניטיביות שלכם. אל תשכחו לשתף את המידע החשוב הזה עם היקרים לליבכם כדי שגם הם יוכלו ליהנות ממוח חד וחזק במשך שנים רבות בלי תרופות ובלי טיפולים מלאכותיים.

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.