print header

לרדת בגדול

"הפסקתי לעשן לפני חודשיים ומאז אני רק מעלה במשקל", מספרת דנה, שנהגה לעשן קופסה ביום במשך שמונה שנים, ומתייאשת – "אני כבר לא יודעת אם זה בכלל שווה את זה". דנה לא לבד, ולמעשה – רוב מי שמפסיק לעשן חווה עלייה במשקל.

 

"הסיבה להשמנה בקרב רוב הנגמלים מעישון נחלקת לסיבות פיזיולוגיות ולסיבות התנהגותיות-רגשיות", מסביר ד"ר מיכאל ויינפאס, רופא משפחה ומומחה לגמילה מעישון במכבי:

סיבות פיזיולוגיות:

  • ניקוטין הוא מדכא תיאבון, ויותר מכך – הוא שורף קלוריות (עישון קופסא אחת שורף בין 150 ל-300 קלוריות ליום). בנוסף, העישון משפיע על ויסות בלוטת התריס, שהיא הבלוטה הקשורה לקצב חילוף החומרים בגוף – העישון מגביר את פעילותה ועל ידי כך מגדיל שריפת קלוריות.
  • העישון מפריע להפרשת הורמון האינסולין למחזור הדם, תהליך המעלה את רמות הסוכר בדם המעשן, מה שגורם לו לתחושת שובע יחסית. ברגע שאדם מפסיק לעשן, האינסולין חוזר לתפקד טוב יותר, ומאחר שתפקידו של האינסולין להכניס את הסוכר לתאים, רמת הסוכר בדם יורדת, ותחושת הרעב עולה. בנוסף, במקרה כזה תעלה הכמיהה למתוק בקרב הנגמלים.

סיבות התנהגותיות-רגשיות:

  • הסיגריה מהווה מחסום פיזי לפה, המונע מאותו אדם לאכול, ובעיקר "לנשנש". ברגע שהסרנו את המחסום – אותו אדם יחפש תחליף.
  • אדם המפסיק לעשן עובד קשה מאוד על מנת לעשות זאת, ולעתים מרגיש שהוא צריך לפצות עצמו – פיצוי שמגיע פעמים רבות בצורת מזון.
  • חוש הטעם והריח, שנפגע בעת העישון, מתחדש וחוזר לאותו אדם שעישן בעבר, האוכל הופך "טעים יותר" בעיני אותו אדם, ולכן הוא אוכל יותר.

כמה אחוז מהנגמלים יעלו במשקל?

"כ-85% יעלו במשקל. לרוב מדובר בעלייה ממוצעת של כחמישה ק"ג. 10% מאותם אלה שיעלו במשקל יוסיפו אף יותר מחמישה ק"ג. קבוצות הסיכון להשמנה הן נשים, מעשנים כבדים לעומת קלים, מעשנים מעל גיל 55, ואנשים שאינם פעילים גופנית".

מה ניתן לעשות כדי לטפל בבעיה?

  • שתייה מרובה - בני האדם בעידן המודרני נוטים לבלבל בין רעב וצמא. פעמים רבות הגוף ירצה לצרוך מים אך אנחנו ניתן לו מזון, ולכן הקפידו לשמור את הגוף במצב רוויון. שתו כשמונה כוסות ביום!
  • תכננו מראש - בבוקר, לפני היציאה מהבית, הכינו מראש פירות וירקות, כמו גם חטיפי בריאות דלי-קלוריות להמשך היום. כך לא תמצאו עצמכם קונים ואוכלים מזון שאינו בריא.
  • כושר - פעילות גופנית תשרוף קלוריות, תשפר את חילוף החומרים ואף תרגיע. מדובר בפעילות אירובית בת כ-40 דקות בממוצע מדי יום. חשוב גם לשלב מעט פעילות אנארובית, שתעלה את מסת שריר – שרירים גדולים יותר שורפים יותר קלוריות, גם במנוחה.
  • אכלו פחמימות מורכבות - הן נספגות לאט יותר בגוף, ונשארות בדם לאור זמן רב יותר, מה שמגביר את תחושת השובע. פחמימות מורכבות ניתן למצוא בין היתר באורז מלא, תפו"א, קטניות, שיבולת שועל, לחם מקמח מלא.
  • לא הכל בבת אחת! - קשה מאוד להיגמל מעישון ולהוריד במשקל בו-זמנית. נסו לפצל את האתגר, ורק לאחר כמה חודשים של חיים ללא עישון – התחילו לעבוד על הגזרה.

 

אנו מודים לד"ר מיכאל ויינפאס על המאמר, אם גם אתם מומחים בתחומכם ורוצים לשלוח לנו מאמר מקצועי שכתבתם - נשמח לקבל ולהעלות עם הקרדיט הראוי.


לשליחת מייל למערכת "בא-במייל" - לחץ כאן!

 

הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.

כתוב תגובה

תוכן התגובה:
הצג את כל התגובות (0)
הצטרף בחינם לשירות
התכוונת ל:
בלחיצתך על "הרשם", הינך מסכים ל תנאי שימוש ו הצהרת הפרטיות שלנו ומאשר קבלת מיילים מהאתר.